Mediat: Yhdysvallat ja Pohjois-Korea saattavat tavata Ruotsissa viikonloppuna

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut katkesivat helmikuussa.

Pohjois-Korea
Kim Jong-un kävi tarkistamassa sukellusveneen tuntemattomassa paikassa keskiviikkona. Kuvan on julkaissut Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto.
Pohjois-Korean apulaisulkoministeri on puhunut virkamiestason neuvotteluista, joten maan johtajaa Kim Jong-unia ei todennäköisesti nähdä neuvotteluissa viikonloppuna.EPA/KCNA

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat saattavat tavata viikonloppuna Ruotsissa, kertovatSVT (siirryt toiseen palveluun)ja Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun). Ne perustavat tietonsa eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin uutiseen (siirryt toiseen palveluun).

Aftonbladet kirjoittaa, että Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Myong-gil lentäisi jo tänään Ruotsiin.

Pohjois-Korean apulaisulkoministeri Choe Son-hui sanoi jo tiistaina, ettäPohjois-Korean ja Yhdysvaltain väliset ydinaseneuvottelut jatkuvat tulevana viikonloppuna. Ministeri Choe ei kertonut, missä tapaaminen on määrä järjestää.

– Toivon, että virkamiestason neuvottelut nopeuttavat Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain suhteiden myönteistä kehitystä, ministeri Choe sanoi Pohjois-Korean valtionmedia KCNA:n välittämässä tiedonannossa.

Neuvotteluita on tarkoitus alustaa huomenna perjantaina, ja varsinaiset neuvottelut pidetään lauantaina.

Uutistoimisto Yonhapin mukaan pääneuvottelija Kim Myong-gil lähti tänään optimistisena kohti Ruotsia. Mukana oli kolme muuta pohjoiskorealaista neuvottelijaa.

– Olemme menossa virkamiestasoisiin neuvotteluihin Yhdysvaltain kanssa, Kim sanoi Pekingin lentokentällä ja kertoi olevansa luottavaisin mielin neuvottelutulosten suhteen.

Pohjois-Korea testasi uutta asetta viimeksi tänään

Maiden väliset ydinaseneuvottelut katkesivat helmikuussa huolimatta maiden johtajien kolmesta tapaamisesta. Pohjois-Korea testasi viimeksi tänään torstaina uudenlaista, sukellusveneestä ammuttavaa ohjusta.

Ruotsi ei isännöisi ensimmäistä kertaa Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean tapaamista. Maat kohtasivat viimeksi tammikuussa salaisessa tapaamisessa Ruotsissa.

SVT on tavoittanut sekä Ruotsin ulkoministeriön että Ruotsin ulkoministerin, mutta kumpikaan ei halua kommentoida mahdollista tapaamista.

Lue myös:

Pohjois-Korea teki kolmannen ohjuskokeen viikon sisään – moitti samalla naapurimaataan poliittisen tahdon puutteesta

Pohjois-Korean Kim valvoi eilistä ohjuskoetta – YK:n turvallisuusneuvosto koolle kokeiden johdosta

Pohjois-Korea väläytti neuvotteluiden kariutuvan jälleen – USA toivoo keskusteluyhteyden säilyvän