1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopion kouluiskun jälkeinen kriisityö jatkuu – Kuopion kaupunki järjestää yksilöllistä keskusteluapua kaikille tarvitseville

Kriisityön johtoryhmän tavoitteena on, että kaikki kriisille altistuneet henkilöt pääsisivät kriisityön piiriin.

Kuopion koulusurma
Koulusurma.
Kuopion kaupungintalolla on ollut suruliputus kouluhyökkäyksen johdosta.Toni Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki ei aio jättää lapsia ja nuoria yksin ajatustensa kanssa tiistaina Savon ammattiopistossa tapahtuneiden väkivallantekojen jälkeen.

Kuopion kaupunki on lähestynyt kuopiolaisia tiedotteella, jossa annetaan ohjeita miten selviytyä kriisistä ja muistutetaan, ettei lapsia ja nuoria saa jättää yksin.

– Tärkeitä keinoja lapsen tukemiseen ovat läheisyys, syli ja rauhalliset keskustelut. Ne auttavat palauttamaan turvallisuuden tunnetta.

Keskeisenä tavoitteena on, ettei kukaan kriisille altistunut jäisi huomioimatta.

– Altistuneet kartoitetaan ja heitä kontaktoidaan, ettei syntyisi altistuneiden ryhmää, joka jäisi asianmukaisen kriisityön ulkopuolelle, Kuopion kaupungin vs. apulaiskaupunginjohtaja Jari Saarinen kertoo.

Tiedote on laadittu kriisityön johtoryhmän torstaisessa kokouksessa, jossa käytiin läpi psykososiaalisen kriisityön kokonaisuutta ja jatkosuunnitelmia eri toimijoiden kanssa.

Mukana kokoontumisessa oli myös Vantaan sosiaali- ja kriisipäivystys, joka oli avustamassa Turun puukotusten kriisiavussa

Keskusteluapua on saatavilla

Kouluhyökkäyksen jälkeinen kriisityö jatkuu edelleen Kuopion kaupungin sosiaalipäivystyksen ja psykososiaalisen kriisityöryhmän ja Suomen Punaisen Ristin yhteistyönä.

Suomen Punaisen Ristin henkisen tuen kriisipiste on auki Kuopion keskustassa sunnuntai-iltaan saakka. Myös Savon ammattiopistolla on tarjolla keskusteluapua perjantaina Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoisten toimesta.

Kuopion kaupunki järjestää kaikille apua tarvitseville yksilöllistä apua sosiaalipäivystyksen kautta. Kuopion kaupungin sosiaalipäivystyksen puhelinnumero on 044 718 3930.

Kuopion ilta- ja viikonloppuajan vastaanotto toimii KYS:in päivystyksen tiloissa, jonne voivat ottaa yhteyttä henkilöt, joilla on erityisiä oireita, kuten esimerkiksi unettomuutta, voimakasta ahdistuneisuutta. Palveluun hakeudutaan puhelinnumeron 116 117 kautta.

Lisäksi jatkotoimenpiteenä Kuopion kaupunki ja muut organisaatiot aikovat selkiyttää puhelinnumeroitaan.

Lue lisää:

Kuopion kouluhyökkääjä on sulkeutunut nuori mies, joka kirjoitti kaksi laudaturia – lukiokaveri kuvaa "täysin näkymättömäksi"

KRP: Kouluiskusta epäillyn vangitsemisvaatimus on valmisteilla, "hän on kertonut tiistaipäivän tapahtumien kulusta"

Nämä asiat Kuopion koulusurmasta tiedetään: Vasta opintonsa aloittanutta tekijää voidaan kuulla, kun hän pääsee tehohoidosta, KRP pyytää kaikkia mahdollisia vihjeitä

Kuopion kaupunki muistuttaa tiedotteessa, että lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin ajatusten kanssa

Lue seuraavaksi