Hyppää sisältöön

Kauppakeskus Herman avattiin asiakkaille, työntekijät vaitonaisina: "Se on ollut niin lähellä meitä"

Hermanin toinen kerros on yhä osin poliisin eristämä. Poliisi jakaa kauppakeskukseen jäänyttä omaisuutta illalla.

Emmi Makkonen palasi Hermanin kauppakeskukseen järjestelemään kirpputoripöytäänsä. Tunnelma liikkeessä oli hiljainen. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Kauppakeskus Herman avattiin torstaina. Poliisi on edelleen eristänyt toisen kerroksen, eivätkä kaikki liikkeet ole vielä avanneet oviaan.

Toiseen kerrokseen päästetään ainoastaan liikkeiden omistajia ja henkilökuntaa. Virka-apuun pyydetyt varusmiehet vartioivat portaita.

Poliisi on ryhtynyt jakaamaan kauppakeskukseen hyökkäyksen aikana jääneitä tavaroita. Omaisuus jaetaan ensin henkilökunnalle ja sen jälkeen opiskelijoille, alkaen klo 17.30. Kaikkea tiloihin jäänyttä omaisuutta ei vielä voida luovuttaa.

Stadium Outletin myymäläpäälikkö Aki Turunen on käynyt tapahtunutta läpi yhdessä yrityksen työntekijöiden kanssa. Tavoitteena on palata arkeen, suruntunteista huolimatta. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Asiakkaita liikkui Hermanin ensimmäisen kerroksen käytävillä iltapäivällä vain vähän. Suurin osa heistä suuntasi kirpputorille.

Myös Aksel Antosov tuli käymään Hermanin kauppakeskuksen kirpputorilla. Hän kävi katsomassa, onko paikka vielä avattu. Antosov on vuokrannut kirpputorilta pöydän tavaroiden myyntiä varten.

– Surullistahan täällä on ollut, mitä on sattunut, Antosov kuvailee.

Stadium Outletin myymäläpäällikkö Aki Turunen pääsi avaamaan liikkeensä kahden aikaan iltapäivällä. Turunen ja muut työntekijät ovat saaneet kriisiapua asian läpi käymiseen.

Turunen sopi tiiminsä kanssa, että työpaikalla pyritään tekemään tavallisia asioita ja palaamaan arkeen.

– Tapahtuma oli surullinen, mutta eteenpäin on mentävä, Turunen sanoo.

Taina Niemelä ja Johanna Karhunen palasivat työpaikalleen Hermanin kauppakeskukseen surullisissa tunnelmissa. Kuva: Marianne Mattila / Yle

Merplastin liike sijaitsee kauppakeskuksen toisessa kerroksessa. Johanna Karhunen ja Taina Niemelä olivat työpaikallaan kouluhyökkäyksen aikana.

– Oli omasta pojasta hätä, kun hän on samassa koulussa. Onneksi hän oli työharjoittelussa samana päivänä, Karhunen kertoo.

Karhunen ja Niemelä palasivat työpaikalleen torstaina. Vielä aamulla ei ollut varmuutta, avataanko kauppakeskusta vielä tänään. Lupa työpaikalle menemiseen annettiin puolilta päivin.

Karhunen kuvailee kauppakeskuksen tunnelmaa jännittyneeksi. Niemelän mukaan olo on huono.

– Työhön ei pysty vielä keskittymään. Se on ollut niin lähellä meitä. Koskettanut meitä, vaikka meillä ei ollut ketään tuttuja siellä tapahtuneessa, Niemelä sanoo.

Kauppakeskuksessa on muistopöytä osanottoa varten. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Lue myös: