Yle seurasi hetki hetkeltä: Oppositio ryöpytti hallitusta hoitajamitoituksesta ja EU:n puheenjohtakaudesta

Perussuomalaiset epäilivät hallituksen puheita hoitajamitoituksesta ja kokoomus kyseenalaisti Rinteen kyvyt viedä Suomea eteenpäin EU:n puheenjohtajamaana.

Kyselytunti (Eduskunta)
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi eduskunnan suullisella kyselytunnilla tänään Helsingissä.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru vastasi tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla hoitajamitoitusta koskeviin kysymyksiin. Kiurun vasemmalla puolella valtiovarainministeri Mika Lintilä ja oikealla puolella kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero ja puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Oppositio laittoi hallituksen koville kahdesta teemasta eduskunnan kyselytunnilla: hoitajamitoituksesta ja toiminnastaan EU:n puheenjohtajamaana.

Perussuomalaiset aloitti kyselytunnin hoitajamitoitusteemalla. Sosiaali- ja terveysministeriössä on valmistelu lakiluonnosta, jonka mukaan 0,7:n hoitajamitoitus astuisi voimaan elokuussa 2020.

Mitoituksen voisi kuitenkin alittaa siirtymäaikana, joka kestäisi huhtikuuhun 2023 asti. Uudistus venyisi käytännössä ensi hallituskaudelle.

– Vastuu hoitajamitoituksesta on käytännössä sysätty seuraavalla hallitukselle, eikä kunnille ole osoitettu rahoitusta ongelmien korjaamiseen. Miksi hallitus ei korjaa mitoitusta heti? kysyi perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Juuso.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) vaati vielä viime hallituskaudella nopeita toimia mitoituksen laittamiseksi kuntoon.

– Tämä asia pitää hoitaa. 0,7-mitoitus tulee voimaan heti. Niille, jotka eivät pysty tarjoamaan heti hoitajia alueellisen hoitajapulan vuoksi, on annettu aikaa hankkia hoitajia, Kiuru vastasi.

Hallitus julkisti esitysluonnoksen tänään, torstaina. Ministeri Kiuru totesi, että osa hoitopaikoista pystyy jo nyt samaan mitoituksensa kuntoon. Siksi laki säädetään jo nyt.

Kyselytunnilla väiteltiin myös siitä, ketkä kaikki vanhuspalveluyksiköiden työntekijöistä pitää lukea mitoitukseen mukaan. Ja saavatko hoitajat jatkossa keskittyä hoitamiseen, jolloin muu henkilökunta tekisi avustavia töitä kuten pyykkäämistä.

Kokoomus kyseenalaisti Rinteen EU-kyvyt

Kokoomus nosti kyselytunnilla esille Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ja arvosteli suorasanaisesti pääministeri Antti Rinnettä (sd.).

– Pääministerimme lausunnot ovat herättäneet laajaa hämmennystä, josta on haittaa Suomen uskottavuudelle. Kysymys kuuluu, pystyttekö johtamaan Suomen EU-politiikkaa? kysyi kansanedustaja Sofia Vikman (kok.).

Vikman viittasi pääministeri Rinteen lausuntoihin Brexitistä ja EU:n rahoituksesta. Rinne sanoi viime viikon sunnuntaina, että Euroopan unionissa olisi syntynyt sopu unionin jäsenmaiden rahoituksen kytkemisestä oikeusvaltioperiaatteeseen.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) sanoi myöhemmin, että neuvottelut asiasta ovat vielä kesken ja ne pyritään samaan valmiiksi kuluvan vuoden loppuun mennessä. Tuppurainen oli kuitenkin neuvotteluiden suhteen optimistinen.

Brexit-lausunnoilla Vikman puolestaan viittasi Rinteen vierailuun Ranskassa. Yhteisessä tiedotustilaisuudessa Emmanuel Macronin kanssa puhuttiin, että uusi takaraja Britannian kirjalliselle Brexit-ehdotukselle olisi ollut syyskuun lopussa.

– Nyt näyttää siltä, että Ranskan vierailun jälkeen on syntynyt tilanne, jossa Britanniasta on tullut kirjallinen esitys siitä, millä tavalla he ratkaisivat Brexit-kysymyksen Rinne vastasi.

Rinne perusteli nopeutettua aikataulua sillä, että EU:n jäsenmaille pitää jäädä aikaa tutustua Britannian ehdotukseen. Britannian EU-eron on määrä astua voimaan lokakuun lopussa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.