1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Tampereen pormestarille Lauri Lylylle ja Kalervo Kummolalle esitetään huomautusta Tampereella – eivät noudattaneet kaupungin omia sääntöjä

SDP:n johtava poliitikko valittiin pysäköintifirman hallitukseen, vaikka häntä epäiltiin rikoksesta.

Tampere
Tampereen pormestari Lauri Lyly
Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.)Mari Siltanen / Yle

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) ja konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) ovat saamassa kaupunginhallitukselta huomautuksen hyvän hallintotavan vastaisesta toiminnasta. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa ensi maanantaina.

Esityksen mukaan Lylyä ja Kummolaa huomautetaan siitä, että kaupungin ohjeita, hallintosääntöä ja hallintolain säännöksiä on noudatettava. Huomautusta perustellaan sillä, että kaupungin ylin johto antaa omalla toiminnallaan esimerkkiä koko kaupunkiorganisaatiolle.

Kalervo Kummola
Jani Aarnio / Yle

Kaupunginhallitus on saanut Lylyltä ja Kummolalta selvitykset pysäköintifirma Finnparkin hallitusvalintaan liittyvistä tapahtumista. Lisäksi Kuntaliitolta pyydettiin lausunto.

Taustalla tonttisotku

Keväällä 2018 SDP:n johtava poliitikko Atanas Aleksovski nimitettiin kaupungin omistaman pysäköintifirman hallituksen puheenjohtajaksi, vaikka häntä epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä Kotilinnasäätiön tontin vuokraoikeuden myynnissä. Säätiö myi vuokraoikeuden rakennusyhtiölle ilman kaupungin virallista lupaa. Aleksovski on Tampereen kaupungin omistaman Kotilinnasäätiön toiminnanjohtaja.

Myöhemmin Aleksovski sai seitsemän kuukauden ehdollisen vankeustuomion Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Asian käsittely jatkuu Turun hovioikeudessa.

Ennen lopullista hallitusnimitystä Kummola ja Lyly sekä konsernijohtaja Juha Yli-Rajala saivat tietää rikosepäilystä poliisilta. Aleksovski oli itse ilmoittanut, että ei ole epäiltynä rikoksesta.

Myös Yli-Rajalalta pyydettiin selvitys samasta asiasta. Yli-Rajalan mahdollista huomautusta tai varoitusta ei käsitellä kaupunginhallituksessa julkisesti.

Esityksen mukaan Lyly ja Kummola ovat kumpikin menetelleet velvollisuuksiensa vastaisesti. Lisäksi luottamusta heidän toimintaansa on heikentänyt se, että he ovat keskustelleet nimittämisasiasta Aleksovskin kanssa. Näin Lyly ja Kummola ovat antaneet Aleksovskin vaikuttaa häntä itseään koskevan asian käsittelyyn.

Kaupunginhallitukselle esitetään, että se saattaisi Lylylle ja Kummolalle annetut huomautukset tiedoksi valtuustolle.

Lue lisää:

Yhdestä tontista alkanut sotku heijastuu jo Tampereen pormestariin ja Kalervo Kummolaan: Miesten ensimmäiset selitykset eivät riittäneet

Tampereella vellonut tonttisotku ulottuu pormestariin asti – nyt selvitetään, toimiko ylin johto virkavelvollisuuksien vastaisesti

Poliisi ei tutki virkamiesten toimintaa Finnpark-valinnassa

Kummola, Lyly ja Tampereen muu ylin johto saavat kritiikkiä rikosepäilyn pimittämisestä – ”Ei tästä kukaan saa tyylipisteitä"

Tampereen johto tiesi demarivaikuttajan rikosepäilystä ja rikkoi kaupungin ohjeita – myös Kummolan ja Lylyn pitää antaa selvitys tekemisistään

Lue seuraavaksi