1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vesijohtovesi

"Kuntalaisten vedenkäytön pitää puolittua" – vesi uhkaa loppua Petäjävedellä, vessaa ei saa vetää eikä suihkussa käydä

Kunnan suurin vedenottamo on jouduttu sulkemaan.

Vessan ja suihkun käyttöä on toistaiseksi vältettävä Petäjävedellä. Kuva: Matti Myller / Yle

Petäjävedellä keskustan asukkaita kehotetaan vedensäästötalkoisiin (siirryt toiseen palveluun), jotta käyttövesi ei lopu kokonaan.

– Kuntalaisten vedenkäytön tulee puolittua, jotta jäljellä olevat vedenottamot eivät kuivu. Tällöin vesi loppuisi kokonaan, varoittaa Petäjäveden tekninen johtaja Matti Varis.

Syynä on yhden vedenottamon sulkeminen toistaiseksi.

Kunnanjohtaja Eero Vainio kertoo, että kunnan suurin vedenottamo jouduttiin sulkemaan alkuviikosta.

Tilanne on Vainion mukaan ainutlaatuinen.

– Pitkään jatkunut kuivuusjakso on madaltanut pohjavesien pintaa Keski-Suomessa. Tiistaisen rankkasateen seurauksena yhteen kolmesta vedenottamosta pääsi todennäköisesti maaperän epäpuhtauksia.

Vesijohtovesi on todettu puhtaaksi eli huolta veden laadusta ei tällä hetkellä ole. Varotoimenpiteenä vesijohtoveteen lisätään pieni määrä klooria laadun varmistamiseksi. Tämä voi aiheuttaa maku- ja hajuhaittoja, mutta ei estä veden käyttöä talousvetenä.

Kuntalaisia kehotetaan rajoittamaan vedenkäyttöä jäljellä olevien vedenottamoiden toiminnan varmistamiseksi.

– Toivomme, että petäjävetiset rajoittavat toistaiseksi pesuvedenkäyttöä ja hakevat juoma- ja ruokaveden jakelupisteistä. Kahden jäljellä olevan vedenottamon vesi ei riitä, mikäli vettä käytetään yhtä paljon kuin ennenkin, sanoo Varis.

Kunta järjestää torstai-iltapäivästä alkaen varavedenjakelua kolmessa pisteessä: palolaitos, kunnanvarikko ja Kyläsepän piha-alue. Jakelupisteistä voi hakea vettä omiin puhtaisiin astioihin.

Veden käytön säännöstely ei koske Kintauden vesiosuuskunnan jakelualuetta.

Petäjävedellä on suunniteltu heinäkuusta alkaen uuden vedenottamon rakentamista. Ottamon yleissuunnitelmat ja alustava kustannusarvio ovat valmistuneet syyskuussa. Vedenottamon valmistuminen on mahdollista aikaisintaan helmikuussa.

Vesitilanne on kunnanhallituksen käsittelyssä ensi maanantaina.

Lue myös: Petäjäveden kunta pitämässä vesilaitoksensa – luottamusmiehet eivät lämmenneet Pisara-hankkeelle

Pieniä vesilaitoksia patistetaan yhteen, jotta vesikriisin sattuessa toiminta olisi varmempaa – "Leveämpiä hartioita tarvitaan"