Brexit-ehdotus ei vakuuttanut EU-puheenjohtajia – Juncker: "Ei täytä EU:n vaatimuksia"

EU-parlamentti torjuu Britannian tuoreen brexit-ehdotuksen.

Brexit
Britannian pääministeri Boris Johnson.
Britannian pääministeri Boris Johnson.Daniel Leal-Olivas / AFP

EU:n parlamentti tyrmäsi kannanotossaan Britannian hallituksen tuoreen brexit-ehdotuksen. Parlamentin brexit-ohjausryhmän mukaan ehdotus ei täytä edes etäisesti niitä vaatimuksia, joista aiemmissa neuvotteluissa on sovittu.

Eilen esitelty ehdotus ei ohjausryhmän mukaan nykymuodossaan tarjoa perustaa sovulle, jonka EU-parlamentti voisi hyväksyä. Mahdollinen uusi erosopimus tarvitsisi parlamentin hyväksynnän.

Parlamentaarikkojen mukaan Britannian pääministerin Boris Johnsonin viimeinen ehdotus ei vastaan ongelmiin Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen kunnioittamisesta sekä EU:n sisämarkkinoiden yhtenäisyydestä.

Johnson ehdotti uudenlaista järjestelyä Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle. Pääministeri toisti parlamentissa brittien lähtevän ilman sopimusta, jos EU ei tule vastaan.

"Emme ole vieläkään vakuuttuneita"

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk twiittasi keskustelleensa torstaina puhelimitse Irlannin pääministeri Leo Varadkarin ja Boris Johnsonin kanssa.

– Viestini pääministeri Leo Varadkarille: tuemme täysin Irlantia. Viestini pääministeri Boris Johnsonille: suhtaudumme asiaan avoimesti, mutta emme ole vieläkään vakuuttuneita, Tusk totesi.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi, ettei ehdotus täytä EU:n vaatimuksia.

Johnsonin pitäisi saada sopimus läpi parlamentissa 19. lokakuuta mennessä tai laki velvoittaa hänet hakemaan neuvotteluille jatkoaikaa tammikuun loppuun.

Lue lisää:

Analyysi: Brexit-neuvotteluissa edistystä, mutta ei maalia

Britannia luovutti uuden brexit-ehdotuksensa EU:lle – yksityiskohtia tulee julki vähitellen