Ruotsissa leikkiasetta kantaneen 20-vuotiaan kehitysvammaisen ampuneet poliisit vapautettiin syytteistä

Syytteistä vapautettiin kaksi poliisia ja poliisipäällikkö.

Poliisin suorittama ampuminen
Ruotsalainen poliisiauto.
Tukholman poliisi ampui Downin syndroomasta kärsivän nuoren miehen elokuussa 2018. Niklas Emmoth / AOP

Leikkiasetta kantaneen kehitysvammaisen miehen ampuneet kaksi poliisia vapautettiin syytteistä Tukholman käräjäoikeudessa torstaina. Toista heistä syytettiin kuolemantuottamuksesta ja toista virkavirheestä. Lisäksi syytteestä vapautettiin poliisipäällikkö, joka johti toimintaa. Häntä syytettiin niin ikään virkavirheestä.

Kehitysvammainen 20-vuotias mies kuoli viime vuoden elokuussa Tukholmassa poliisin luoteihin. Downin oireyhtymää sairastanut mies oli karannut kotoa ja oli siksi yksin ulkona aamuyöllä. Kuolleen miehen vanhemmat ovat kertoneet hänen olleen henkisesti noin 3-vuotiaan tasolla.

Mies osoitti poliiseja leikkiaseella, minkä jälkeen poliisit avasivat tulen. Miestä kohti ammuttiin 25 laukausta, joista kaksi oli oikeudenkäynnin keskiössä. Nämä kaksi laukausta osuivat häntä vinosti selkään ja toinen niistä oli kuolettava.

Syyttäjän mukaan poliisit olivat jatkaneet 20-vuotiaan ampumista senkin jälkeen, kun tämä oli kääntänyt selkänsä heille.

Tuomiossa todetaan, ettei laajan tutkinnan perusteella kuitenkaan voi päätellä, kuinka mies liikkui ja kuinka hän seisoi, kun poliisit hänet kohtasivat. Tuomioistuimen mukaan ei myöskään voida vaatia, että poliisit olisivat pysähtyneet ja arvioineet laukausten vaikutuksen lyhyen, kolme sekuntia kestäneen tapahtuman aikana.

Lisää aiheesta:

Tukholman poliisi ampui kehitysvammaisen 25 laukauksella – Syyttäjä: yksi laukaus oli laiton

Tukholman poliisi ampui kehitysvammaisen – "käyttäytyi uhkaavasti"