Donald Trump haluaa demokraattihaastajastaan Joe Bidenista tutkintaa myös Kiinassa

Aiempi vastaava ehdotus Ukrainalle saattaa johtaa virkasyytteeseen Trumpia vastaan.

Donald Trump
Donald Trump
Donald TrumpJim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toivoo Kiinan ryhtyvän tutkimaan entisen varapresidentin Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin liiketoimia mahdollisten rikosten vuoksi. Biden on näillä näkymin demokraattipuolueen todennäköisin ehdokas seuraavissa presidentinvaaleissa.

Trump sanoi, ettei ole esittänyt asiasta suoraa pyyntöä Kiinan presidentille Xi Jinpingille.

– Se on kuitenkin ehdottomasti asia, jota voisimme alkaa harkita, Trump sanoi torstaina kameroiden edessä Valkoisen talon pihalla.

Yhdysvaltain edustajainhuone tutkii parhaillaan, tulisiko Trump asettaa virkasyytteeseen vastaavasta toiveesta puhelussa Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille.

Trump väläytti Kiina-korttia samaan aikaan, kun hänen entinen Ukrainan-erikoisavustajansa Kurt Volker oli edustajainhuoneen erityiskomissioiden kuultavana siitä, mitä hän tietää Trumpin yrityksistä kaivaa jotakin raskauttavaa Bidenien toimista ukrainalaisessa energiayhtiössä.

"Pyyntö rikkoo presidentin virkavalaa"

Kiinassa tapahtui aivan yhtä pahoja asioita kuin Ukrainassa, Trump sanoi ja patisti molempia maita tutkimaan Bideneita.

Hän muistutti, että Yhdysvaltain ja Kiinan korkean tason kauppaneuvottelut jatkuvat ensi viikolla. Ellei Kiina tee, kuten Yhdysvallat haluaa, Yhdysvalloilla on valtavasti voimaa, Turmp vihjaisi.

Yhdysvaltain tiedustelukomitean puheenjohtaja Adam Schiff kommentoi Trumpin puheita välittömästi sanomalla, että Kiinalle esitetty pyyntö rikkoo perustavanlaatuisesti hänen virkavalaansa.

Bidenien liiketoimien laittomuuksista ei ole esitetty mitään näyttöä.

Lähteet: Reuters, AP, AFP