WP: Giuliania varoitettiin luottamasta Ukrainasta saatuihin tietoihin Bidenien korruptiosta

Ukrainan ex-erityisedustaja kertoi edustajainhuoneessa, ettei hänelle kerrottu syytä sotilasavun jäädyttämiseen.

Ukraina-erityisedustaja Kurt Volker erosi tehtävistään viime viikonloppuna.

Yhdysvaltojen ulkoministeriön entinen Ukrainan erityisedustaja Kurt Volker varoitti presidentti Donald Trumpin yksityistä asianajajaa Rudy Giuliania luottamasta Ukrainasta saatuihin tietoihin entisen varapresidentin Joe Bidenin ja tämän pojan Hunterin korruptiokytköksistä, kertoo Washington Post. (siirryt toiseen palveluun)

Volker myös varoitti ukrainalaisia poliitikkoja sekaantumisesta Yhdysvaltain sisäpolitiikkaan, koska se toisi mukanaan syytöksiä siitä, että Ukraina yrittää vaikuttaa Yhdysvaltain vaaleihin. Tämä taas olisi vahingollista Ukrainan pitkän ajan suhteille Yhdysvaltoihin.

Post on saanut tietonsa lähteistä, jotka olivat paikalla Volkerin kuulemisessa edustajainhuoneessa torstaina.

Volkerille ei kerrottu mitään

Volker kertoi kuulemisessa myös, että Trumpin hallinto oli sopinut tapaamisesta Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa heti sen jälkeen kun tämä valittiin virkaansa. Myöhemmin tapaaminen peruttiin syytä kertomatta.

Volkerin mukaan tapaamisen peruminen ja sotilasavun jäädyttäminen huolestuttivat Ukrainan viranomaisia suuresti, koska Yhdysvaltain apua pidettiin elintärkeänä Venäjän uhkaa vastaan.

Volkerin mukaan hänelle ei koskaan kerrottu, miksi apu jäädytettiin.

– Volker kertoo meille viettäneensä yli kaksi vuotta elämästään ajamalla tarmokkaasti tiettyä politiikkaa Ukrainassa. Sitten, juuri kriittisellä hetkellä, hänelle ei anneta mitään tietoa siitä, mitä presidentti aikoo, mihin hänen aikomuksensa perustuvat tai edes siitä, mitä Trump yrittää saavuttaa, kummasteli Postin haastattelema tutkija Andrew Weiss Carnegie Endowment for International Peace -laitoksesta.

Ilmiantokirje kuvasi painostavaa puhelinkeskustelua

Volker erosi tehtävästään viime viikonloppuna, heti sen jälkeen kun hänet oli kutsuttu kuultavaksi edustajainhuoneeseen Trumpin virkarikossyytetutkinnassa.

Yhdysvaltojen kongressi julkaisi äskettäin ilmiantokirjeen, joka kuvaa presidentin painostavan puhelinkeskustelussa Zelenskyitä tutkimaan Bidenin ja tämän pojan toimia.

Hunter Biden oli mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, kun Joe Biden toimi Yhdysvaltojen varapresidenttinä ja vieraili usein Ukrainassa. Kaasuyhtiötä, jossa Hunter Biden oli mukana, on syytetty korruptiosta. Häntä vastaan ei kuitenkaan ole koskaan nostettu syytteitä Ukrainassa eikä häntä ole syytetty väärinkäytöksistä.

Aiheesta lisää: