Kuopion kaupunki muistuttaa tiedotteessa, että lapsia ja nuoria ei saa jättää yksin ajatusten kanssa

Tiistaina Savon ammattiopistossa tapahtunut kouluhyökkäys on järkyttänyt monia. Kaupunki järjestää kaikille tarvitseville yksilöllistä apua.

Kuopion koulusurma
Kuopio koulusurma kynttilät.
Kauppakeskus Hermanin edustalle oli tuotu kukkia ja kynttilöitä kouluhyökkäyksen jälkeen.Simo Pitkänen / Yle

Kuopion kaupunki on lähestynyt kuopiolaisia tiedotteella, jossa annetaan ohjeita miten selviytyä tiistaina Savon ammattiopistossa tapahtuneiden väkivallantekojen jälkeen.

Kaupunki muistuttaa tiedotteessa, että lasta ja nuorta ei saa jättää yksin ajatusten kanssa.

– Erityisesti lasten ja nuorten esille nostamiin kysymyksiin on tarpeen vastata, vaikka itsellä ei olisikaan valmiita vastauksia kaikkeen.

Kaikkein pienimpiä lapsia on hyvä suojata medialta ja tapahtuman yksityiskohdilta. Lasten ja nuorten reaktiot voivat myös olla aikuisille yllättäviä ja ristiriitaisia.

– Lapsella ei ole vielä keinoja ja taitoja käsitellä tunteitaan ja ajatuksiaan, kaupunki kirjoittaa tiedotteessa.

Tärkeitä keinoja lapsen tukemiseen ovat läheisyys, syli ja rauhalliset keskustelut. Ne auttavat palauttamaan turvallisuuden tunnetta.

Paikalla olleiden toivotaan ottavan yhteyttä

Kuopion kaupunki järjestää kaikille tarvitseville yksilöllistä apua. Erityisesti kaupunki toivoo kaikkien tilanteessa paikalla olleiden ottavan yhteyttä.

Keskusteluapua annetaan Kuopion kaupungin sosiaalipäivystyksen palvelunumeron kautta. Sosiaalipäivystys auttaa hakeutumaan yksilöllisen kriisiavun piiriin.

Kuopion ilta- ja viikonloppuajan vastaanotto toimii KYS:in päivystyksen tiloissa, jonne voivat ottaa yhteyttä henkilöt, joilla on erityisiä oireita, kuten esimerkiksi unettomuutta, voimakasta ahdistuneisuutta. Palveluun hakeudutaan puhelinnumeron 116 117 kautta.

SPR:n vapaaehtoiset jatkavat avun antamista sunnuntai-iltaan saakka. Punaisen Ristin henkisen tuen kriisipiste jatkaa henkisen tuen antamista 9–21 osoitteessa Puijonkatu 9.

Kuopion kaupungin sosiaalipäivystyksen puhelinnumero on 044-718 39 30.

Kaupungin tiedotteessa muistutetaan, että tiistain kaltaiset väkivallanteot ovat omassa lähiympäristössä äärimmäisen harvinaisia.

– Arjen rutiinit auttavat palauttamaan turvallisuuden tunteen.

Lue lisää:

Savon ammattiopiston koulusurma kosketti kuopiolaisia: "Järkytys on ollut voimakasta ja syvää"

Traumapsykologi Kuopion kouluhyökkäyksestä: "Nuorille tarvitaan nyt nopeasti apua, ei pelkkää juttelua ja keskustelua"

Tämä Kuopion koulusurman uhreista tiedetään: ukrainalaissyntyinen kuolonuhri asui Kuopiossa, loukkaantuneista valtaosa naisia