1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Henkilöstö- ja laitosruokalat, ateriapalvelu

Fazerin hoitama ruokapalvelu aiheuttanut ongelmia Länsi-Pohjan keskussairaalassa

Terveystarkastaja on puuttunut tilanteeseen ja Fazerilla on lokakuu aikaa järjestellä osastoilla ongelmia aiheuttanut palvelu asianmukaiseen kuntoon.

Fazer on huolehtinut keskussairaalan asiakkaiden ruokapalvelusta heinäkuun alusta lähtien. Kuva: Petra Ristola / Yle

Länsi-Pohjan keskussairaalaan ruokapalvelussa on vakavia ongelmia. Vaikea tilanne on syntynyt sen jälkeen, kun Mehiläinen Länsi-Pohja päätti hankkia palvelun Fazerilta.

Muutos on lisännyt laitoshuoltajien työtä ruokahuollossa niin paljon, että siivous on kärsinyt. Hygieniahoitajien mukaan uhkana on, että puutteellisen siistimisen vuoksi mikrobit pääsevät leviämään osastoilla.

Myös ruokien valmistelutila osastoilla on ongelmallinen. Ruokia käsitellään ja astioita tiskataan pienessä kahviotilassa. Sitä ei ole suunniteltu nykyiseen toimintaan, minkä vuoksi kosteus- ja lämpökuorman kasvu lisää sekin sairaalainfektioiden riskiä.

Osastoilla on tehty terveystarkastajan toimesta mittauksia ja todettu muun muassa, että ruuankäsittelytilassa ilmanvaihto on puutteellinen.

Sairaanhoitopiirin käsityksen mukaan tiloja ei ole mahdollista saattaa teknisesti vastaamaan raportissa edellytettyjä vaatimuksia.

– Se on selvää, että sairaanhoitopiiri ei ala uusia tiloja ruokapalvelua varten rakentamaan. Asia on hoidettava kuntoon muulla keinoin, sanoo sairaanhoitopiirin vs. johtaja Jyri J. Taskila.

Sairaanhoitopiiri ja ruokapalvelun Fazerilta ostanut Mehiläinen Länsi-Pohja Oy ovat neuvotelleet ongelmien ratkaisemisesta viimeksi kuluvalla viikolla.

Astiat kuljetetaan pestäväksi muualle?

Fazerin täytyy viimeistään perjantaina 5. lokakuuta antaa terveystarkastajalle selvitys siitä, miten se aikoo jatkossa palvelun hoitaa. Tila-asia, ruuan jakelu ja astioiden peseminen osastojen hygieniaa vaarantamatta on saatava kuntoon lokakuun aikana.

Mehiläinen-Länsi-Pohjan toimitusjohtaja Lasse Männistön mukaan yksi vaihtoehto on, että esimerkiksi ruoka-astioiden tiskaaminen siirretään sairaalan ulkopuolisiin tiloihin. Näin siksi, että nykyinen sopimus ei sisällä sopivia tiloja sairaalakiinteistössä.

Sairaanhoitopiirillä ja Mehiläisellä on ollut myös kiistaa laitoshuoltajien työpanoksen korvaamisesta. Tähän mennessä on kuitenkin sovittu, että Fazer vastedes järjestää tekijät lisätyölle, joka kaatui laitoshoitajien tehtäväksi erityisesti viikonloppuisin.

Vs. johtaja Jyri J. Taskilan mukaan työpanoksen korvaaminen sovitaan erillisenä asiana Mehiläinen Länsi-Pohjan kanssa. Laitoshuoltajat ovat sairaanhoitopiirin, eivät Mehiläinen Länsi-Pohja Oy:n palkkalistoilla.