1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kouvola

Opettajat tyrmistyivät Kouvolan lomautusuhasta: "Yhdeksäsluokkalainen menettäisi 90 tuntia opetusta"

Kouvolan opetusjohtajan mukaan mahdolliset lomautukset suunniteltaisiin huolellisesti.

OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistyksen mielestä mahdollisten yt-neuvottelut iskisivät todella rajusti oppilaisiin. Kuva: Heli Sorjonen / Yle

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistys kritisoi kovasti Kouvolan opettajien yllä leijuvaa lomautusuhkaa.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka aikoo esittää uusien yt-neuvotteluiden aloittamista. Neuvottelut voisivat tarkoittaa esimerkiksi koko henkilöstön lomauttamista keskimäärin kolmeksi viikoksi.

Yt-neuvotteluja koskeva esitys tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn maanantaina. Kaupunki tavoittelee ensi vuodelle 5,5 miljoonan euron säästojä henkilöstömenoissa.

Kouvolassa on peruskoulu- ja toisen asteen opettajia kaikkiaan noin 700. OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Harsia korostaa, että kolmen viikon lomautukset iskisivät todella rajusti oppilaisiin.

– Kyllä me olemme aika tyrmistyneitä. Lomautustilanteessa esimerkiksi yhdeksäsluokkalainen menettäisi 90 tuntia opetusta, Harsia sanoo.

Opettajien lomauttamisten ja irtisanomisten uhkakuvana nähdään muun muassa kasvavat opetusryhmien koot.

– Huolena on, että erityisen tuen oppilaat eivät saa isoissa ryhmissä riitävästi huomiota. Jos se kolmen viikon lomautus toteutuu, niin oppilaille ei pystytä takaamaan turvallista ja terveellistä opiskeluympäristöä.

OAJ:n alueyhdistys näkee mahdolliset lomautukset uhkana myös tulevaisuuden opettajarekrytoinneissa, koska nuoret opettajat eivät halua tulla epävarmaan työympäristöön.

Kouvolan kaupungilta kerrotaan, että ongelmia opettajien rekrytoinnissa ei ole tähän mennessä ollut.

Opetusjohtaja: Suunniteltava huolella

Torstaina Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka ilmoitti myös valmistelevansa uutta kouluverkkoesitystä. Siinä Kouvolan peruskoulujen määrä olisi tulevaisuudessa 17. Viime marraskuussa kaupunginvaltuusto hyväksyi 20 peruskoulun kouluverkkouudistuksen.

OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistys ei ota kantaa siihen, mikä olisi oikea määrä peruskouluja.

– Tärkeintä on, että oppilaille on turvalliset ja terveelliset tilat, alueyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Harsia sanoo.

Harsian mukaan sekä uudessa kouluverkkoehdotelmassa kuin mahdollisissa yt-neuvotteluissa suurin uhka ovat ylisuuret luokkakoot.

Kouvolan kasvatus- ja opetusjohtaja Veikko Niemi ei määrittele opetusryhmien suurta kokoa uhaksi, vaan tärkeäksi huolehdittavaksi asiaksi. Hänen mukaansa joitain aineita voidaan toteuttaa isommissa opetusryhmissä.

Niemen mukaan esimerkiksi liikuntaa ja kuvataidetta voidaan opettaa isommissa ryhmissä.

– Tiettyjä tärkeitä aineita kuten matematiikkaa ja äidinkieltä ei voida opettaa ylisuurissa ryhmissä, Niemi toteaa

Niemi kertoo, että kokemuksia opettajien lomautuksia Kouvolalla on vuodelta 2013.

– Meillä on tuoreessa muistissa, miten asiat silloin menivät. Se on hyvä pohja suunnittelulle. Toimenpiteiden suunnittelu aloitetaan alkaa välittömästi, kun lopullinen päätös yt-neuvotteluista tulee.

Niemi arvioi, että edessä häämöttävät mahdolliset yt-neuvottelut eivät uhkaisi Kouvolan vakituisia opettajapestejä. Mahdolliset henkilöstövähennykset tulisivat eläköitymisien ja määräaikaisuuksien päättymisten kautta.

Artikkelia muokattu: 10.10.2019 kello 13.06. Sana kuvaamataito vaihdettu sanaan kuvataide.