Hyppää sisältöön

Nuoret merikotkat saalistavat merimetsoja Merenkurkussa - "Luodolta lähti 20 merikotkaa"

Sama ilmiö on huomattu aiemmin jo eteläisemmässä Suomessa.

Merimetso poikasensa kanssa pesässä Vaasan saaristossa. Arkistokuva. Kuva: Joakim Lax / Yle

Merikotkat ovat oppineet käyttämään merimetsoja ravinnokseen Merenkurkussakin. Esimerkiksi eräällä ulkosaariston merimetsoluodolla on nähty alkusyksystä parikymmentäkin merikotkaa saalistamassa.

Tilannetta todisti luontokuvaaja ja biologi Timo Lumme, joka oli menossa luodolle inventoimaan.

– Tässä on iso merimetsokolonia ihan lähellä. Kun mentiin sinne, niin luodolta lähti 20 merikotkaa, sanoo Lumme.

Lumme kävi samalla luodolla myöhemmin elokuussa uudestaan. Silloin hän laski kuolleet merimetsot ja merimetson jäänteet. Niitä löytyi kaikkiaan 177.

– Osa tietysti oli kuollut pesiin jonkun taudin tai ruoan puutteen vuoksi, mutta iso osa oli merikotkan tappamia, kertoo Lumme.

Luodolla on 1700 merimetson pesää.

Merimetsot muuttavat merikotkia pakoon

Jo aiemmin Suomessa on ollut havaittavissa vastaava ilmiö. Muun muassa Paraisilla ja Porissa merimetsokolonioita on tyhjentynyt merikotkan ansiosta. Merimetsot myös ovat muuttaneet pesintäpaikkojaan.

– Merikotkan vaikutus näkyy siinäkin, että merimetso on yleensä pesinyt ulkoluodoilla, mutta siellä viihtyvät myös merikotkat. Merimetsot ovat monin paikoin joutuneet siirtymään sisäsaaristoon, jotta pääsisivät rauhaan merikotkilta, kertoo Lumme.

Merikotkat ja ainakin nuoret yksilöt ovat siitä huolimatta löytäneet merimetsot. Lumme kertoo, että hänen elokuussa todistamassaan tilanteessa kahdestakymmenestä merikotkasta kahta lukuunottamatta kaikki olivat nuoria kotkia.

– Nuoremmat merikotkat saalistavat ja liikkuvat löysissä ryhmissä. Ne saattavat istua yhdessä kivillä eikä niillä ole mitään kränää keskenään, kertoo Lumme.

Ryhmänä liikkuessaan kotkat saavat saalista merimetsoluodoilta varsin helposti.

.
.