Heijastavien ulkoilutekstiilien kysyntä kasvaa – Liikenneturva: heijastinta ne eivät korvaa

Liikenneturvan mukaan heijastavan tekstiilin lisäksi pimeällä olisi hyvä varustautua myös muunlaisella heijastimella.

Hämärässä näkemistä hankaloittavat esimerkiksi liikenteen ja katujen valaistus, vastaantulevien ajoneuvojen valot sekä mahdollinen sade. Kuva: Yle

Erilaisten heijastavien ulkoilutekstiilien kysyntä kasvaa yhä. Esimerkiksi neulelankoja valmistavalla Novita Oy:llä heijastavien lankojen menekki on kasvanut viime vuosina suuresti. Myös forssalainen heijastavia tuotteita jälleenmyyvä Seija Wessman kertoo, että heijastavien tekstiilien, kuten hanskojen ja reppujen kysyntä on tänä syksynä ollut selvästi aiempia vuosia suurempaa.

Muun muassa Liikenneturvan (siirryt toiseen palveluun) mukaan noin joka kymmenes jättää käyttämättä heijastinta siksi, että ne ovat hankalia kiinnittää tai käyttää. Wessman näkee heijastavien tekstiilien suosion yhdeksi syyksi juuri käytön helppouden.

– Ulos lähdettäessä joutuu joka tapauksessa pukemaan pipon tai hanskat. Mikäli niissä on heijastava ominaisuus, niin helppoahan se on.

Heijastavat tekstiilit ovat muuttuneet aiempia vuosia trendikkäämmiksi.

– Ei ole enää niitä perinteisiä heijastavia turvaliivejä, vaan esimerkiksi koululaisille on tarjolla muun muassa reppuja eri kuoseilla, kertoo Wessman.

Heijastava tekstiili ei välttämättä heijasta tarpeeksi

Vaikka heijastavat tekstiilit näkyvätkin pimeässä varsin hyvin, edelleen vain harva niistä täyttää EU:n heijastavuusvaatimukset. Esimerkiksi heijastaviin lankakeriin on lisätty merkinnät, että langasta valmistetut tuotteet eivät yksinään heijasta tarpeeksi.

– Syynä on se, että lankaan ei saada lisättyä tarpeeksi heijastavaa kuitua ilman, että neulonta tai vaatteen käyttömukavuus kärsii, kertoo kaupallinen johtaja Marita Halonen Novita Oy:ltä.

Myös Liikenneturva muistuttaa, että mikäli itse askartelee heijastavista materiaaleista, kankaista, langoista tai muista heijastavia asusteita, kannattaa muistaa, ettei niissä heijastavuus välttämättä ole asianmukaisen heijastimen luokkaa. Itsetehdyt heijastavat koristeet täydentävät pimeän ajan tyyliä, mutta niiden rinnalla kannattaa käyttää varsinaista heijastinta.

Heijastinta hankkiessa kannattaa tarkistaa, että se täyttää EN 13356 -standardin vaatimukset ja on CE-hyväksytty.