Nyt pyryttää! Ajokeli on huono tai paikoin erittäin huono – "Kesärenkaiden kanssa saa nyt olla tarkkana"

Ensilumi satoi Itä-Suomeen, Kuopioon ja Jyväskylään. Itä-Suomeen voi tänään tulla yli 10 senttiä lunta. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä.

sää
Ensilumi Joensuun Heinävaara, liikennettä, auto
Ensilumi Joensuun Heinävaarassa 4. lokakuutaAll Over Press / Ismo Pekkarinen

Talvi tuli Itä-Suomeen tänä aamuna. Perjantaiaamun aikana Itä-Suomessa on satanut jo 4–5 senttiä lunta, ja lisää on luvassa.

– Itäisimmän Suomen alueella lunta voi perjantain aikana tulla jopa kymmenen senttiä, sanoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

Ensilumi satoi aamulla myös Jyväskylään ja Kuopioon, missä lunta oli perjantaina aamuyhdeksältä kaksi senttimetriä.

Virallisen ensilumen määritelmä on, että mittauspaikalla on aamuyhdeksältä vähintään yhden senttimetrin lumikertymä. Itä-Suomen ensilumi tuli Huutosen mukaan nyt noin viikkoa tavallista aikaisemmin. Pohjois-Lapissa ensilumi tuli viime sunnuntaina.

ensilunta oksilla
Yön aikana kaakosta on levinnyt lumi- ja räntäsateita maan itäosaan. Keli on tai muuttuu monin paikoin huonoksi lumisateiden tai tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Ajokeli huono tai erittäin huono

Lunta tai räntää tulee myös muualla Suomessa. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta liikennesäästä (siirryt toiseen palveluun) Päijät-Hämeen, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Kainuun alueille. Pohjois-Karjalassa varoitetaan jopa erittäin huonosta liikennesäästä.

– Mitä lännemmäksi mennään, sitä vetisempänä lumi tulee. Yöpakkaset tekevät tien pinnat liukkaiksi, joten kesärenkaiden kanssa saa nyt olla tarkkana, toteaa Huutonen.

Kainuussa, Pohjois-Savossa, Etelä-Savossa ja Etelä-Karjalassa lunta voi kertyä yhdestä viiteen senttimetriä.

Lokakuu jatkuu koleana

Pahimman pyrytyksen pitäisi tämän hetken ennusteen mukaan olla ohi lauantaihin mennessä. Perjantaina taivaalta tulee tavaraa kuitenkin iltaan asti.

Talvea kohti ollaan väistämättä kääntymässä. Ensi yönä sateet tuonut matalapaine väistyy, mutta sää pysyy koleana.

– Pohjoisesta leviää meille kylmää ilmaa, joten koko ensi viikko mennään koleassa säässä. Etelässä on 5–6 astetta tavallista kylmempää vuodenaikaan nähden, Huutonen sanoo.

Öisin lämpötilat putoavat pakkasen puolelle koko maassa. Etelässä koetaan muutaman asteen yöpakkasia, Lapissa voi öisin olla jopa 10 pakkasastetta.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

luminen leikkipuisto
Tältä näytti perjantaiaamuna Pohjois-Karjalassa Tohmajärvellä.Tanja Perkkiö