Tekstiviestit paljastavat USA:n Ukrainaan kohdistaman painostuksen

Yhdysvaltain johto halusi Ukrainan aloittavan Joe ja Hunter Bideniin kohdistaman tutkimuksen

Yhdysvaltojen ulkoministeriön entinen Ukrainan erityisedustaja Kurt Volker poistumassa edustajainhuoneen kuulustelusta 3. lokakuuta Kuva: /All Over Press

Yhdysvaltain edustajainhuone on julkistanut tekstiviestejä, joiden uskotaan todistavan, kuinka Valkoinen talo painosti Ukrainaa aloittamaan rikostutkimukset demokraattipuolueen mahdollista presidenttiehdokasta Joe Bidenia ja hänen poikaansa Hunteria kohtaan. Tutkimuksen kohteena olisi ollut ukrainalainen Burisma-kaasuyhtiö, jossa Hunter oli töissä.

Tekstiviestit julkistettiin sen jälkeen, kun edustajainhuone oli kuulustellut Yhdysvaltojen ulkoministeriön entistä Ukrainan erityisedustajaa Kurt Volkeria eilen torstaina kymmenen tunnin ajan**.**

Yhdysvaltain kongressi oli alkuvuodesta luvannut Ukrainalle 400 miljoonan dollarin arvosta sotilaallista ja muuta apua. Valkoinen talo oli kuitenkin lykännyt apurahan toimittamista. Ukraina tarvitsi rahoja kipeästi. Maan johto yritti myös sopia uudelle presidentille Volodymyr Zelenskyille tapaamista USA:n presidentin Donald Trumpin kanssa.

Volker lupaili Zelenskyin avustajalle Andrey Yermakille 25. heinäkuuta lähettämässään tekstiviestissä, että Zelenskyi pääsee tapaamaan Trumpia, jos tutkimus tehdään.

– Kuultu Valkoisesta talosta [...] olettaen, että presidentti Z [Zelenskyi] vakuuttaa Trumpin, että tutkitaan / perehtyy, mitä tapahtui vuonna 2016, voimme sopia vierailuajan Washingtoniin, Volker kirjoitti.

Kahta päivää aikaisemmin Volker oli kirjoittanut Yhdysvaltain EU-suurlähettiläs Gordon Sondlandille, että kaikkein tärkeintä oli "saada Zelenskyi sanomaan, että auttaa tutkimuksessa".

Trump ja Zelenskyi kävivät puhelinkeskustelun 25. heinäkuuta. Keskustelusta tehty ilmianto on nyt johtanut Trumpiin kohdistuvaan rikostutkintaan.