Kirkonkulman koulun piharakennuksessa sisäilmaongelmia – oppilaat väistävät päärakennukseen

Hämeenlinnan kouluissa on esiintynyt runsaasti sisäilmaongelmia, ja nyt joukkoon liittyy Kirkonkulman koulun kivirakennus.

sisäilmaongelmat
Kirkonkulman koulun kivirakennus Hämeenlinnassa
Kirkonkulman koulun sisäilmaongelmainen kivirakennus tyhjenee oppilaista.Ville Välimäki / Yle

Kirkonkulman koulun piharakennus kärsii sisäilmaongelmista. Sisäilma- ja kosteusteknisten tutkimusten mukaan rakennuksen ulkovaipassa ja välipohjissa on mikrobivaurioita. Altistuminen on todennäköistä, joten kolme kuutosluokkaa (6A, 6B ja 6C) ja iltapäiväkerho siirtyvät päärakennukseen. Kuudesluokkalaisia siirtyy väistöön 64 ja kerholaisia 40.

Tutkimustuloksista on tiedotettu huoltajille torstaina 3. lokakuuta tiedotustilaisuudessa. Tarkempi ajankohta oppilaiden siirtymisestä tiedotetaan näiden luokkien ja iltapäiväkerholaisten huoltajille erikseen, kerrotaan Hämeenlinnan kaupungin tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Rakennuksen ulkovaipassa ja välipohjissa on rakennusajalle tyypillisiä riskirakenteita. Piharakennus on rakennettu 1954 ja muutettu asuinkäytöstä opetuskäyttöön. Myös talon viemäröintijärjestelmä on käyttöikänsä päässä ja vaakaviemäreissä on havaittu halkeamia, mitkä aiheuttavat vuotoja välipohjiin. Tästä syystä vessat on jo aiemmin poistettu käytöstä.

Kosteus- ja mikrobivauriot ovat aiheutuneet esimerkiksi maaperän kosteuden ja toimimattomien pellitysten takia. Julkisivurappauksessa on ongelmia ja kosteusrasitusta on tullut myös aiemmin käytetyistä runsaista pesuvesistä ja mahdollisista putkivuodoista. Vaurioituneiden rakenteiden kautta on ilmavuotoja ja epäpuhtaudet kulkeutuvat sisäilmaan.

Rakennuksen peruskorjausta tai korvaavaa tilaa selvitetään.