Savukoski aikoo aloittaa yt-neuvottelut

Irtisanomiset ovat mahdollisia, myöntää kunnanjohtaja.

yhteistoimintamenettely
savukosken vaakuna kunnantalon seinällä
Savukosken talous kyntää pakkasella.Vesa Vaarama / Yle

Savukosken kunta aloittaa yt-neuvottelut, esittää vt. kunnanjohtaja Esko Rautiainen. Rautiaisen mukaan syynä on se, että kunnan tulot eivät riitä kattamaan kasvavia menoja. Käyttötalouden menot kasvavat ja samalla kunta on ennennäkemättömän suuren investointiaallon alkutaipaleella, kun Savukoskelle rakennetaan uutta koulua.

Rautiaisen mukaan yt-neuvotteluilla on löydettävä vähintään 190 000 euron vuosittaiset säästöt, joista vähintään 60 000 euroa pitää syntyä jo ensi vuonna ja täysimääräisesti vuonna 2021.

– Myös osa-aikaistamiset ja irtisanomiset ovat mahdollisia, vaikkakin ne ovat vasta viimesijainen keino, Rautiainen sanoo.

Rautiainen uskoo, että ainakin osa säästöistä löytyy siten, ettei kaikkien eläkkeelle jäävien tilalle palkata uusia työntekijöitä. Pienen Itä-Lapin kunnan palveluksessa on noin 70 viranhaltijaa ja työntekijää.

Yt-neuvottelujen aloittamisesta päättää kunnanhallitus ensi maanantaina. Neuvottelut alkavat todennäköisesti ensi viikolla ja toiveena on saada ne päätökseen marraskuun puolivälissä ennen ensi vuoden talousarviosta päättämistä.

Savukosken kunnalla on tällä hetkellä takavuosilta yli jäänyttä rahaa 1,6 miljoonaa euroa, mutta tätä vauhtia ne on käytetty vuoteen 2021 mennessä. Kuluvan vuoden talousarvio on jäämässä 400 000 - 500 000 euroa alijäämäiseksi.

Savukosken kunta ei ole ainoa kunta-alan yt-neuvotteluja säästösyistä käyvä kunta. Esimerkiksi Rovaniemellä yt-neuvottelut saatiin hiljattain päätökseen.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).