Sotkamon hopeakaivoksen typpipäästöt ovat ylittämässä ympäristöluvassa määrätyn rajan

Sotkamo Silverin mukaan ylitys liittyy kaivoksen käynnistysvaiheeseen.

kaivosteollisuus
Hopeakaivoksen tunnelin suu.
Sotkamon hopeakaivos on nyt täydessä tuotantovaiheessa. Arkistokuva.Julia Sieppi / Yle

Keväällä toimintansa aloittaneen Sotkamon hopeakaivoksen typpipäästöt ovat ylittämässä ympäristöluvassa asetetun rajan. Kaivosyhtiö Sotkamo Silver kertoi asiasta perjantaina.

Kaivokselta johdettavan veden aiheuttaman typpikuormituksen arvioidaan olevan tänä vuonna noin 8 000 kilogrammaa, kun luvan mukainen raja on 6 500 kilogrammaa.

Sotkamo Silver ennakoi ylittävänsä ympäristöluvassa asetetut rajat myös kaivoksen louhintamäärässä ja rikastushiekan rikkipitoisuudessa.

Kainuun Ely-keskus on antanut yhtiölle kehotuksen saattaa toimintansa ympäristöluvan mukaiseksi.

Sotkamo Silverin mukaan ylitykset liittyvät kaivoksen käynnistysvaiheeseen. Hopeakaivoksen tuotannon ja rikastuslaitoksen ylösajovaihe päättyi elokuussa. Yhtiö sanoo ryhtyneensä toimiin asian korjaamiseksi.

– Olemme saaneet käynnistysvaiheen päätökseen, joten tuotanto on vakaa ja prosessi on kunnossa. Uskomme, että pääsemme lokakuun lopussa niihin pitoisuuksiin, mitä ympäristöluvassa vaaditaan, sanoo Sotkamo Silver AB:n konsernijohtaja Timo Lindborg.

Yhtiö on jättänyt uuden ympäristölupahakemuksen aluehallintovirastolle joulukuussa 2018.

– Haluamme lisätä louhintakapasiteettia vastaamaan markkinoiden tarpeeseen ja olemaan mahdollisimman tehokas. Louhinnan kasvaessa myös tiettyjen päästöjen volyymit kasvavat. Toivottavasti saamme uuden ympäristöluvan ensi vuonna ennen kesää, Lindborg sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!