Presidentti Trumpin puhelut valtiojohtajille Biden-jahdissa hämmentävät kotimaassa ja ulkomailla – Näin tapahtumat etenivät

Presidentti Trump sekä kiistää että myöntää pyytäneensä ulkovalloilta tukea väitteilleen, joilla voisi kytkeä poliittisen kilpailijansa Joe Bidenin ja tämän pojan erilaisiin korruptioskandaaleihin.

Donald Trump
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vilkaisee hieman epäluuloisesti selkä suorana seisovaa Donald Trumpia.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tapasivat toisensa New Yorkissa 25. syyskuuta.Saul Loeb / AFP

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump on sekoittanut suorasukaisuudellaan hänen virkatoimiaan tutkivien tahojen työt heti alkuunsa.

Alkuvaiheen kiistämisen jälkeen Trump myöntää soitelleensa jo kuukausien ajan valtiojohtajille hankkiakseen näiden avulla tietoja, joilla voisi yhdistää demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin lahjontatapauksiin. Tutkimuksissa Ukrainassa tästä ei ole löytynyt mitään todisteita.

Välikappaleena Trumpin väitteissä on Bidenin poika Hunter Biden, joka oli suurella palkalla ukrainalaisen Burisma-kaasuyhtiön palveluksessa vuodesta 2016 alkuvuoteen 2019. Trump sanoo Joe Bidenin käyttäneen väärin silloista virka-asemaansa suojellakseen poikaansa talousrikostutkinnalta.

Ukrainassa yhtiötä on pitkään epäilty ja tutkittu rahanpesusta.

Tapahtumat vyöryvät nyt vauhdilla, jonka seuraamista helpottamaan olemme laatineet aikajanan.

Aikajanagrafiikka
Ilkka Kemppinen / Yle

Trump – Biden -kohun voi sanoa alkaneen Ukrainan presidentinvaihdoksesta tänä keväänä.

21. huhtikuuta järjestettiin Ukrainassa presidentinvaalit. Niiden voittajaksi nousi Volodymyr Zelenskyi, politiikassa kokematon koomikko. Hän aloitti virassaan 20.toukokuuta.

25.heinäkuuta presidentti Trump soitti Ukrainaan presidentti Zelenskyille.

Nopeasti kävi ilmi, että Trump oli jäädyttänyt Ukrainalle luvatun 400 miljoonan dollarin sotilasavun ja asettanut ilmeisesti ehdoksi sen maksamiselle, että Ukraina suostuu vaatimukseen yhteistyöstä Bidenien taustojen tutkimiseksi.

12.elokuuta joku Valkoisen talon toimintaa tarkkaileva henkilö päiväsi 7-sivuisen viestin, jossa epäiltiin Trumpin vaarantaneen Ukraina-puhelullaan kansallisen turvallisuuden.

Kansallisen turvallisuuspalvelun päällikkö Joseph Maguire piti sitä erittäin tärkeänä. Lain mukaan hänellä oli viikko aikaa toimittaa tästä tieto kongressin tiedustelukomiteoille. Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Kongressi sai tiedon ilmiannosta vasta 9. syyskuuta, mutta ei puhelinkeskustelun yksityiskohtia.

19.syyskuuta tienoilla ilmiantokirjeestä alkoi vuotaa julkisuuteen tietoja. Sen jälkeen tapahtumat alkoivat vyöryä vauhdilla.

24.syyskuuta edustajainhuoneessa enemmistössä olevat demokraatit päättivät puhemies Nancy Pelosin johdolla aloittaa virkarikostutkinnan Trumpin toimista. Pelosi sanoo Trumpin rikkoneen perustuslakia, kun tämä oli yrittänyt saada Ukrainan presidentiltä apua vaalikampanjaansa.

– Kukaan ei ole lain yläpuolella, Pelosi totesi.

25.syyskuuta presidentti Trump määräsi julkistettavaksi tekstin puhelun sisällöstä. Tekstistä selvisi, että Trump laittoi henkilökohtaisen lakimiehensä Rudolph Giulianin ja oikeusministeri William Barrin pitämään yhteyksiä Ukrainaan. Sittemmmin on käynyt ilmi, että Giuliani on tavannut Ukrainan hallinnon ja syyttäjälaitoksen edustajia jo parin vuoden ajan. (siirryt toiseen palveluun)

Trump puhuu itseään vastaan

Virkarikostutkinnan aloittaminen on käynyt presidentti Trumpin voimille todella kovaa. Kuluneen parin viikon aikana hän on syyttänyt demokraatteja vainosta ja päätynyt julkisissa esiintymisissään haukkumaan vastapuoltaan ja mediaa.

Median selvityksisssä ja tietovuodoissa on paljastunut, että Trump on pyytänyt tukea Biden-syytöksilleen myös Australiasta ja Kiinasta.

Australian pääministeri Scott Morrison myönsi ennen vierailuaan Washingtoniin 21.syyskuuta oikeiksi tiedot, että Trump oli ottanut häneen yhteyttä Biden-kuviossa ja hän oli asiaan suostunut.

3. lokakuuta presidentti Trump paljasti itse kaikkien suureksi hämmästykseksi, että hänestä olisi sopivaa, että Kiinakin olisi mukana taustatyössö selvittämässä Bidenien liiketoimia. Tällaisen keskustelun Trump kertoi käyneensä presidentti Xi Jinpingin kanssa jo 18.kesäkuuta.

Trump on siis myöntänyt pyytäneensä Australiasta ja Kiinasta samanlaista apua, kuin mistä häntä vastaan on aloitettu Ukrainan osalta virkarikostutkinta edustajainhuoneessa.

Virkarikostutkinnan kestosta ei ole tietoa. Edustajainhuone kuulee nyt eri todistajia.

Lue myös:

Kiinan-matka yhdessä isän kanssa, korruptioepäilyjä ja kokaiinia – pojan tekemisissä on ruodittavaa, eikä se ole Joe Bidenin eduksi