Maakunnan yritysten liikevaihto hiipuu ja vienti jatkaa laskuaan

Keskisuomalaisyritysten vienti laski kuluvan vuoden toisella neljänneksellä yli 4 prosenttia.

liikevaihto
Laskettelijoita rinteessä
Matkailuala kasvaa Keski-Suomessa. Kuvassa laskettelijoita Himoksella. Petri Aaltonen / Yle

Keskisuomalaisyritysten liikevaihdon kasvu hiipuu. Tänään julkaistun Keski-Suomen Aikajanan (siirryt toiseen palveluun) mukaan yritysten yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi maakunnassa vuoden toisella neljänneksellä enää 0,3 prosenttia.

Kasvu oli täysin kotimarkkinakysynnän varassa ja sen kärjessä olivat matkailu, kauppa ja palvelut. Eniten kasvoi matkailu.

Alueellisesti Saarijärven-Viitasaaren seudun yritykset pärjäsivät parhaiten. Kehitys selittyy sillä, että seudun kasvu käynnistyi muuta maakuntaa myöhemmin.

Jyväskylän seudulla kasvu oli vain 0,7 prosenttia. Myös Äänekosken seudun luvut olivat heikot, vähennystä 6,5 prosenttia. Tätä selittää osaltaan Metsä Groupin liikevaihdon lasku, joka johtuu sellun hinnan laskusta alkuvuoden aikana.

Keski-Suomen vienti jatkoi laskuaan toisella vuosineljänneksellä. Yritysten vienti maakunnassa laski 4,1 prosenttia. Koko maassa vienti lisääntyi 5,5 prosenttia.

Aikajanan mukaan maailmantalouden epävarmuus, kysynnän heikkeneminen ja hintojen lasku ovat heijastuneet nopeasti alueen vientiyrityksiin.

Keski-Suomen aikajana ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sen tuottavat yhteistyössä Keski-Suomen liitto, kauppakamari sekä seutukunnat.