Oikeuden asiakirjoista ilmenee: Britannian hallitus voi pyytää brexitin lykkäystä pääministeri Johnsonin uhosta huolimatta

Britannian hallitus on ilmoittanut brexitin vastustajille, että se lupaa pyytää EU-eron lykkäystä, jos erosopimusta ei hyväksytä ennen parlamentin antamaa määräaikaa.

Brexit
Brexitiä vastaan mieltään osoittavia ihmisiä Lontoon parlamenttitalon ulkopuolella 29. elokuuta 2019.
Kuva Brexitin vastaisesta mielenosoituksesta parlamenttitalon lähistöllä Lontoossa elokuun lopulla 2019.AFP

Britannian hallitus aikoo lähettää EU:lle kirjeen, jossa pyydetään EU-eron lykkäämistä, jos erosopimusta ei hyväksytä Britannian parlamentissa lokakuun 19. päivään mennessä.

Tieto perustuu hallituksen skotlantilaiselle oikeudelle lähettämiin asiakirjoihin.

Lykkäystä pyytämällä Britannian hallitus noudattaisi parlamentin syyskuun alussa hyväksymää lakia, joka kieltää eron EU:sta ilman erosopimusta.

Oikeus käsittelee brexitin vastustajien vaatimusta, jonka mukaan oikeuden pitää pakottaa Britannian hallitus noudattamaan parlamentissa hyväksyttyä niin sanottua Bennin säädöstä.

Asiakirjoista kertoo kanteen tekijöiden asianajaja Jolyon Maugham Twitter-viestissään, johon hän on liittänyt hallituksen lähettämät asiakirjat.

Maan hallinnossa on vallinnut epäselvyys hallituksen aikeista. Pääministeri Boris Johnson on sanonut "mieluummin makaavansa kuolleena ojassa" kuin hakevansa uutta lykkäystä brexitille. Toisaalta eräät hallituksen ministerit ovat sanoneet hallituksen noudattavan lakia.

Oikeus alkaa myös pohtia, millaisia seuraamuksia pääministerille koituisi, jos hän ei noudattaisi parlamentin tahtoa. Kantelun tekijät ehdottavat sakkoja ja jopa vankeutta.

Brexitin vastustajat ovat kanteessaan nostaneet esiin Skotlannin oikeusjärjestyksessä voimassa olevan niin sanotun "nobile officium” -säännön, joka antaa oikeuslaitokselle valtuudet ryhtyä toimenpiteisiin laillisen järjestyksen ylläpitämiseksi poikkeuksellisissa ja ennakoimattomissa tilanteissa.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) oikeuslaitos voi "nobile officium” -säännön perusteella harkita, voisiko se lähettää brexitiä lykkäävän kirjeen EU:lle, jos hallitus kieltäytyisi siitä.

Hallitus ei ole kommentoinut asiaa.

Lue lisää:

Independent: Boris Johnson 'to request Brexit delay from EU if he fails to strike deal by October 19', court hears (siirryt toiseen palveluun)

BBC: Brexit: Boris Johnson will send extension letter, court told (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters