1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahden pohjavesi lähtee valloittamaan maailmaa

Pullovettä viedään aluksi Kiinaan.

Lahti
Allan Poh muuraa pullottamon peruskiveä Lahden Hennalassa.
Aqua Matters -yhtiön omistaja Allan Poh muuraa pullottamon peruskiveä.Tuija Veirto / Yle

Lahden kuuluisaa pohjavettä aletaan viedä ensi kesänä Kiinaan. Miljoona litraa vettä vuorokaudessa pullottavan tuotantolaitoksen rakennustyöt käynnistyivät peruskiven muurauksella tänään.

Uuden vedenpullottamon peruskiven muuraustilaisuuteen Lahden Hennalaan kokoontui väkeä H2O4U-pullottamoyhtiöstä sekä yhteistyökumppaneita ja poliitikkoja. Avauspuheen piti lahtelaisministeri Ville Skinnari.

H2O4U-yhtiö keskittyy vientiin. Lahtelaisvedellä uskotaan olevan maailmanlaajuiset markkinat.

Rahoittaja yli 20 miljoonan hankkeelle löytyi Singaporesta.

– Lahdessa on paljon puhdasta vettä ja vesivarojen riittävyydestä pidetään hyvää huolta. Se on tärkeää, koska haluamme toimintamme olevan ympäristön kannalta kestävää, sanoo Aqua Matters -yhtiön omistaja, sijoittaja Allan Poh.

Pullottamo rakennetaan ensi kesään mennessä ja pullovettä viedään aluksi Kiinaan. Siellä on isot markkinat ja pulaa puhtaasta, laadukkaasta vedestä.

Pohilla on jo valmiiksi tuntumaa Kiinan markkinoihin aikaisempien bisnestoimiensa myötä.

– Teimme markkinatutkimuksen neljässä kaupungissa eri puolilla Kiinaa. Sen perusteella Suomi tunnetaan puhtaana maana, jossa on hyvälaatuista vettä, Poh kertoo.

Ei muovipulloja

Pakkausmateriaalit odottavat vielä linjastoratkaisuja. Luksusvesi myytäneen lasipullossa, talousvedelle taas kehitetään uudenlaista pakkausta.

– Siihen on tulossa uusi pakkausteknologia. Siinäkään ei muovipulloja käytetä. Lähiaikoina ratkeaa, miten tarkalleen tuotetaan ja tehdään, sanoo H204U-yhtiön hallituksessa istuva Ahti Junttila.

Junttila on pullottamoa rakentavan Tekova Oy:n toimitusjohtaja.

Pullottamo saa pumpata pohjavettä miljoona litraa vuorokaudessa. Se on murto-osa eli parin prosentin luokkaa Lahti Aquan käytettäväissä olevista vesivaroista ja -luvista.

Junttilan mukaan yhtiö on kiinnostunut lisäämään kapasiteettia.

– Lahti Aqua hyödyntää käsittääkseni kaikkiaan vasta puolta pumppausoikeuksistaan. Siinä on vielä paljon hyödyntämätöntä uusiutuvaa luonnonvaraa. Uskoisin, että sijoittaja on varautunut siihen, että tästä voisi tulla merkittävästi isompi bisnes.

Lue myös: Uutta tietoa Lahden vedenpullottamosta: rahat rakentamiseen singaporelaiselta sijoittajalta

Lue seuraavaksi