Helsinkiläinen ja lappilainen väittelivät, tarvitaanko kouluissa maitoa – "Ympäristöideologiaan naamioitu säästötoimi"

Helsinkiläisen kuntapoliitikon mielestä ihminen ei tarvitse maitoa.

maito
Poliitikot väittelivät maidon tarjoamisesta kouluissa: "Ympäristöideologiaan puettu säästötoimi"
Poliitikot väittelivät maidon tarjoamisesta kouluissa: "Ympäristöideologiaan puettu säästötoimi"

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu Otto Meri teki syyskuussa Helsingin valtuustossa aloitteen, jossa hän ehdotti maidon tarjoamisen lopettamista (siirryt toiseen palveluun) kaupungin yksiköissä, kuten kouluissa ja vanhainkodeissa.

Hän perusteli asiaa sillä, että ihminen ei tarvitse maitoa eikä maapallo lypsykarjan aiheuttamia päästöjä.

Aloite herätti välittömästi kohun, ja keräsi sekä kannattajia että vastustajia. Yksi kärkkäimmistä vastustajista on ollut Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä.

Miehet ottivat asiasta yhteen _Sannikka&Ukkola:_n lähetyksessä.

– Suomalaiset juovat paljon maitoa, mutta tutkimustulokset siitä kuinka terveellistä tai välttämätöntä maito on, ovat ristiriitaisia. Se, että lopetamme maidon tarjoamisen keventää meidän ilmastorasitusta ja veronmaksajien taakkaa, perusteli Otti Meri aloitettaan.

Mikko Kärnä arvelikin, että taustalla on pikemminkin huoli rahasta kuin ympäristöstä.

– Meren toiminta on ympäristöideologiaan naamioitua kokoomukselle tyypillistä thatcheriläistä säästöpolitiikkaa. En usko, että tällaisella olisi mitään vaikutusta ilmastonmuutokseen.

Otto Meri kiisti, että aloite olisi ollut pelkkä julkisuustemppu. Ajatuksen taustalla oli vasemmistoliiton ehdotus siitä, että kouluissa tarjottaisiin lehmänmaidon rinnalla myös soijamaitoa.

– Tajusin, että se maksaisi hirveästi ja olisi ympäristölle entistä kuormittavampaa. Sitten ajattelin, että mitä jos meillä ei olisi maitoa lainkaan tarjolla.

"Pitäisi siirtyä kotimaiseen lähiruokaan"

Meri myönsi, että hän ei ole laskenut millaiset maidottomuuden ilmastovaikutukset todella olisivat. Hän kuitenkin puolusti aloitettaan sillä, että se on konkreettinen ja toteuttamiskelpoinen ehdotus toisin kuin monet muut keskustelussa olevat ilmastotoimet.

Mikko Kärnä puolestaan toivoi, että Helsingin poliitikot miettisivät enemmän sitä, mistä ruoka tulee.

– Kannatan sitä, että lihansyöntiä vähennetään. Mutta tärkeintä olisi siirtyä käyttämään kouluissa kotimaista lähiruokaa myös Helsingissä ja poistaa ulkomainen liha lautasilta.

Katso Otto Meren ja Mikko Kärnän koko keskustelu Sannikka&Ukkola -ohjelmassa. Lähetyksessä myös Keskusta-veteraani Seppo Kääriäisen haastattelu puolueen nykytilasta.

Sannikka&Ukkola