Hyppää sisältöön

Lentoyhtiöiden konkurssien määrä kasvussa – taustalla polttoainekulujen nousu ja kiristyvä kilpailu

Tänä vuonna 17 lentoyhtiötä on ajautunut vararikkoon.

Slovenialainen Adria Airway ilmotti maanantaina hakeutuvansa konkurssiin. Kuva: Mauritz Antin / EPA

Lentoyhtiöiden konkurssien määrä on kasvanut tänä vuonna nopeammin kuin koskaan aiemmin. Peräti 17 lentoyhtiötä on lopettanut toimintansa kuluvan vuoden aikana.

Tiedot käyvät ilmi konsultointiyhtiö IBA:n perjantaina julkaisemasta katsauksesta.

Muun muassa intialainen Jet Airways ja brasiliainen Avianca ovat joutuneet vararikkoon. Maailman vanhin matkanjärjestäjä, brittikonserni Thomas Cook jätti konkurssihakemuksensa syyskuussa.

Viimeisin konkurssiuutinen tuli tällä viikolla Sloveniasta, kun Adria Airways ilmoitti maanantaina ajautuneensa vararikkoon.

Dollarin korkea kurssi vaikuttaa

Lentoyhtiöiden talousvaikeuksien taustalla on polttoainekulujen nousu ja kiristyvä kilpailu, uutistoimisto Reuters raportoi.

Eurooppalaisten yhtiöiden tilannetta on vaikeuttanut dollarin vahva kurssi. Se on haitannut lentoyhtiöitä, jotka myyvät lippuja euroilla, mutta ostavat polttoainetta ja lentokoneita dollareilla. Tilanteen ei odoteta muuttuvan lähitulevaisuudessa.

– Tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä tullaan näkemään enemmänkin epäonnistumisia, konsultointiyhtiö IBA:n toimitusjohtaja Philip Seymor arvioi Reutersille.

Lentomatkustuksen määrä kasvussa

Asiantuntijoiden mukaan konkurssit ovat avanneet uusia mahdollisuuksia toimialan vahvemmille yhtiöille. Vararikkoon päätyneiden yritysten matkustajakoneet ja lentokenttäpaikat päätyvät paremmin pärjäävien yhtiöiden käyttöön.

– Thomas Cookin epäonnistuminen voi poikia mahdollisuuksia, arvioi Ryanair-konsernin toimitusjohtaja Michael O´Leary tiistaina Reutersille.

Globaalisti lentomatkustus on voimakkaassa kasvussa.

Maailmassa tehtiin viime vuonna 4,3 miljardia lentomatkaa. Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA ennustaa, että vuonna 2037 määrä on noussut 8,2 miljardiin. Lentomatkustuksen kasvu keskittyy Aasiaan ja Tyynenmeren alueelle.

Lue lisää:

.
.