Pääministeri Rinne Kuopiossa: Teemme kaikkemme, että tästä tilanteesta selvitään – paikkakuntalaisilta kiitosta myötätunnosta

Kuopion koulusurmassa haavoittuneista suurin osa on jo päässyt sairaalasta kotiin.

Kuopion koulusurma
Pääministeri Antti Rinne haastattelussa Kuopiossa 4. lokakuuta 2019.
Pääministeri Antti Rinne Kuopiossa perjantaina 4. lokakuuta.Yle

Pääministeri Antti Rinne (sd.) vieraili Kuopiossa perjantaina. Matkan aikana hän tapasi Savon ammattiopiston opettajia ja oppilaita ja ihmisiä, jotka auttoivat iskun uhreja.

– Olen surullinen kuopiolaisten puolesta ja tästä tilanteesta, joka tänne on syntynyt. Olen pahoillani siitä, että tällaista pääsee Suomessa tapahtumaan. Teemme kaikkemme sen eteen, että tästä tilanteesta selvitään. Me olemme tukena auttamassa, Rinne lausui Kauppakeskus Apajassa.

Paavo Vartiainen tuli kuuntelemaan Rinteen viestiä kuopiolaisille. Hän piti pääministerin vierailua tervetulleena asiana. Vartiainen kertoi, että kouluisku tuntui ensikuulemalta uskomattomalta ja pahalta. Hän kuitenkin kertoi tottuneensa siihen, että Kuopiossa on tapahtunut aiemminkin ikäviä asioita.

– Kuopiossa on tapahtunut meikäläisenkin elämän aikana konepistoolilla tehtyjä pankkiryöstöjä ja sukkanauhamurhia. Siihen tottuu, että aina täällä Kuopiossakin jotain tapahtuu. Mutta kaiken kaikkiaan tämä on ikävä ja surullinen juttu niin kuopiolaisille kuin tekijän vanhemmille ja ystävillekin, Vartiainen sanoi.

Vartiaisen mielestä valtiovalta ei voi olla yksin vastuussa Kuopion kaltaisista tapahtumista, vaan vastuu on myös lapsia kasvattavilla perheillä. Hän kuitenkin kertoi toivovansa, että valtio satsaisi enemmän nuorten koulutukseen ja hyvinvointiin.

Marianne Merjovaara pääsi keskustelemaan Rinteen kanssa. Hän kertoi välittäneensä pääministerille nuorten tuntemuksia siitä, miten tapahtuma on heitä koskettanut. Merjovaaran mukaan Rinne vaikutti myötätuntoiselta ja keskustelunhaluiselta.

– Olen erittäin kiitollinen mahdollisuudesta tuoda nuorten mielipide esille, Merjovaara sanoi.

Pääministerin puheesta yleisölle Merjovaaran jäi mieleen eniten se, että Rinne halusi kuunnella ja auttaa ihmisiä.

Epäilty tekijä vangittiin, poliisi ei vielä avannut teon motiivia

Tiistaisessa iskussa kuoli yksi ihminen ja haavoittui kymmenen. Kahden vammat olivat vakavia, toinen heistä on iskun tekijä. Hän sai vammoja poliisin ammuttua miestä pidätystilanteessa jalkaan.

Kouluhyökkäyksen tekijä vangittiin tänään pidetyssä oikeusistunnossa. Häntä epäillään todennäköisin syin murhasta ja yhdeksän murhan yrityksestä.

Poliisin mukaan heillä on jonkinlainen käsitys teon motiivista, mutta siitä ei ole vielä kerrottu mitään julkisuuteen.

Korjattu: Isku tehtiin tiistaina, ei maanantaina, kuten jutussa aluksi luki.

Lue lisää:

Kuopion kouluhyökkäyksen epäilty vangittiin todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja 9 murhan yrityksestä – KRP ei usko, että teko oli taustaltaan terroristinen

Poliisi puhutti epäiltyä ensi kertaa, sairaalassa epäillyn lisäksi neljä uhria – Yle seurasi hetki hetkeltä Kuopion tapahtumien etenemistä