1. yle.fi
  2. Uutiset

Kysely: Yle ja STT luotettavimmat uutisoijat

Kaikkein vähiten luotetaan sosiaalisen median uutisointiin.

uutiset
Yle liput.
Ylen tv-uutisten uutisointia arvioi erittäin tai melko luotettavaksi 84 prosenttia.Derrick Frilund / Yle

Yle ja STT asettuivat kärkeen, kun kansalaiset arvioivat luottamusta eri tiedotusvälineiden uutisointiin. Tämä käy ilmi KAKS - Kunnallisalan kehittämissäätiön (siirryt toiseen palveluun) tutkimuksesta.

Ylen tv-uutisten uutisointia arvioi erittäin tai melko luotettavaksi 84 prosenttia, Ylen radiouutisten uutisointia 82 prosenttia ja STT:n uutisointia 81 prosenttia suomalaisista. Selvä enemmistö arvioi myös MTV3:n uutisten, Helsingin Sanomien sekä oman maakunnan suurimman lehden ja asuinkunnan paikallislehden uutisoinnin olevan luotettavaa. Enemmistön mielestä myös Kauppalehden uutisointiin voi luottaa.

Suomen tietotoimisto STT:n logo ovessa Ruoholahdessa Helsingissä 5. syyskuuta 2019.
STT:n uutisointia piti erittäin epäluotettavana vain yksi prosentti vastaajista.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sen sijaan iltapäivälehtien uutisointia pitää erittäin tai melko luotettavana vain reilu neljännes. Enemmän kuin kaksi viidestä katsoo, että Ilta-Sanomat ja Iltalehti eivät ole sen enempää luotettavia kuin epäluotettaviakaan. Luottamus niiden uutisointiin on kohentunut johdonmukaisesti aiemmista kerroista.

Kaikkein vähiten luotetaan sosiaalisen median uutisointiin. Kymmenesosa kertoi luottavansa sosiaalisen median "uutisiin". Enemmistö pitää niitä epäluotettavina, ja joka viides ei osaa sanoa, ovatko ne luotettavia vai epäluotettavia.

Grafiikka: Kuinka luotettavina pidät eri tiedostusvälineiden uutisointeja?
STT, lähde: Kunnallisalan kehittämissäätiö 2019

Iltapäivälehtiin eniten luottoa SDP:n ja perussuomalaisten tukijoilla

Puoluetaustan mukaan vahvinta luottamus Ylen uutisointiin on SDP:n kannattajien piirissä. MTV3:n uutisointiin luottavat eniten kokoomuksen kannattajat ja Helsingin Sanomien uutisointiin vihreiden tukijat.

Maaseudun Tulevaisuuden ja maakunnan ykköslehtien uutisointiin luottamus oli vahvinta keskustan kannattajissa. Kokoomuksen kannattajat arvostavat muita enemmän Kauppalehden uutisia. Luottamus iltapäivälehtiin on hieman keskimääräistä suurempaa SDP:n ja perussuomalaisten tukijoiden keskuudessa.

Kysely tehtiin syyskuun alussa. Sen toteutti Kantar TNS, ja siihen vastasi 1 127 suomalaista.

Lue seuraavaksi