1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Mike Pompeo

Yhdysvallat varoittaa Balkanin maita Kiinan vaikutuksesta

Ulkoministeri Mike Pompeon mukaan kiinalaiseen teknologiaa luottaminen ja yhteiset infrastruktuurihankkeet sisältävät riskejä.

Mike Pompeo
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui tänään lehdistötilaisuudessa Ohridin kaupungissa, Pohjois-Makedoniassa.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo puhui tänään lehdistötilaisuudessa Ohridin kaupungissa, Pohjois-Makedoniassa.Tomislav Georgiev / EPA

Balkanilla vieraillut Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo varoitti perjantaina Montenegron ja Pohjois-Makedonian johtajia yhteistyöstä Kiinan kanssa.

– Kuten olen tehnyt muillakin matkoillani Euroopassa, varoitin riskeistä, jotka liittyvät siihen, että Kiina on investoinut haavoittuvaan teknologiaan. Varoitin myös Kiinan lahjuksiin nojaavasta strategiasta, jolla hankitaan infrastruktuurisopimuksia, Pompeo kuvaili keskustelujaan Pohjois-Makedonian johdon kanssa.

– Haluamme Pohjois-Makedonian menestyvän, emme kamppailevan korruption ja velan kanssa, ulkoministeri jatkoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kiina on viime vuosina muodostanut kumppanuuksia myös Balkanin maissa viedessään eteenpäin Uutena silkkitienä tunnettua infrastruktuuriprojektiaan. Kiinan mukaan hankkeen päämäärä on parantaa liikenneyhteyksiä ja edistää kaupankäyntiä Aasian ja Euroopan välillä.

Pompeon Montenegroon ja Pohjois-Makedoniaan kohdistuneen vierailun tarkoitus oli keskustella maiden roolista sotilasliitto Natossa. Montenegrosta tuli Naton jäsenmaa vuonna 2017, ja Pohjois-Makedonian odotetaan liittyvän sotilasliittoon ensi vuonna.

Pompeo sanoi uskovansa, että Yhdysvaltain senaatti hyväksyy maan liittymisen jo tänä syksynä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi