1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Irak

Irakin protesteissa jo lähes sata kuolonuhria

Mielenosoittajat vaativat loppua maassa rehottavalle korruptiolle.

Irak
Mies heilutti Irakin lippua mielenosoituksessa Bagdadin Tayeranin aukiolla perjantaina.
Mies heilutti Irakin lippua mielenosoituksessa Bagdadin Tayeranin aukiolla perjantaina.Ahmad Al-Rubaye / AFP

Ainakin 72 ihmistä on kuollut eri puolilla Irakia järjestetyissä mielenosoituksissa viimeisen neljän päivän aikana, kertovat Irakin viranomaiset.

Irakin ihmisoikeuskomission mukaan kuolonuhreja voi olla jopa 93, kertoo uutiskanava al-Jazeera.

Mielenosoituksissa on loukkaantunut ainakin 3 000 ihmistä, ihmisoikeuskomission mukaan jopa lähes 4 000. Uhrien määrän pelätään nousevan.

Uutistoimistot ovat kertoneet turvallisuusjoukkojen ampuneen suoraan mielenosoittajia kohti. On myös esitetty tietoja, joiden mukaan mielenosoittajien joukossa olisi ollut yksittäisiä aseistautuneita henkilöitä.

Mielenosoitukset alkoivat tiistaina Bagdadissa ja levisivät nopeasti muihin kaupunkeihin. Mielenosoittajat ovat ilmaisseet kaduilla tyytymättömyyttään valtion korruptioon, korkeaan työttömyyteen ja heikkoihin julkisiin palveluihin. Mielenosoituksilla ei tiettävästi ole ollut varsinaista johtajaa.

Bagdadissa ja muissa suurkaupungeissa on ollut voimassa ulkonaliikkumiskielto. Bagdadissa se poistettiin tänään lauantaina. Viranomaiset eivät kertoneet, miksi.

Irakin shiiamuslimien tärkein uskonnollinen johtaja, suurajatollah Ali al-Sistani, on vaatinut loppua väkivallalle ja kehottanut hallitusta toimiin korruptiota vastaan.

Irakin johto, mukaan lukien pääministeri Adel Abdul Mahdi on tavannut mielenosoittajia ja lupaillut parannuksia kansalaisten elinoloihin, mutta päätöksiä toimenpiteistä ei ole ainakaan toistaiseksi tehty.

Aiheesta lisää:

Irakissa mielenosoituksissa kuollut yli 40 ihmistä: "Tilanne näyttää olevan riistäytymässä käsistä"

Lähteet: AFP, Reuters, AP

Lue seuraavaksi