Kongressi vaatii Valkoiselta talolta Trumpin Ukraina-puhelun asiakirjoja oikeusteitse

Demokraattijohtoinen komitea kertoo, että Valkoinen talo ei ole vastannut pyyntöihin lähettää asiakirjat vapaaehtoisesti.

Valkoinen talo
Presidentti Donald Trump puhuu medialle Valkoisen talon pihalla.
Presidentti Donald Trump puhuu medialle Valkoisen talon pihalla.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin virkarikossyytetutkintaa johtava kongressin edustajainhuoneen komitea vaatii oikeusteitse Valkoista taloa luovuttamaan kohuttuun Ukraina-puheluun liittyvät asiakirjat tutkinnan tueksi.

Komiteaan kuuluvat edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff, valvontakomitean puheenjohtaja Elijah Cummings ja ulkoasiainkomitean puheenjohtaja Eliot Engel. Puheenjohtajat kertovat lausunnossaan, että he ovat lähettäneet Valkoisen talon kabinettipäällikölle Mick Mulvaneylle kirjeen, jossa asiakirjoja vaaditaan luovutettavaksi.

Komitea kertoo lausunnossaan, ettei Valkoinen talo ei ole luvannut lähettää asiakirjoja vapaaehtoisesti tai edes vastannut komitean pyyntöihin, joten komitealle ei ole jäänyt muuta keinoa kuin vaatia asiakirjoja oikeusteitse.

– Lähes kuukauden kestäneen kieltäytymisen jälkeen näyttää siltä, että presidentti on valinnut uhman, estämisen ja peittelemisen tien, puheenjohtajat sanoivat lausunnossaan.

– Meistä on hyvin valitettavaa, että presidentti Trump on laittanut meidät – ja kansakunnan – tähän tilanteeseen, mutta hänen toimintansa ei ole jättänyt meille muuta vaihtoehtoa.

Vaadittavat asiakirjat liittyvät väitteeseen, jonka mukaan Trump olisi painostanut Ukrainan presidenttiä tutkituttamaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia.

Valkoiselle talolle annettiin lokakuun 18. päivään asti aikaa luovuttaa pyydetyt asiakirjat.

Lisää aiheesta:

Presidentti Trumpin puhelut valtiojohtajille Biden-jahdissa hämmentävät kotimaassa ja ulkomailla – Näin tapahtumat etenivät

Tekstiviestit paljastavat USA:n Ukrainaan kohdistaman painostuksen

WP: Giuliania varoitettiin luottamasta Ukrainasta saatuihin tietoihin Bidenien korruptiosta

Lähteet CNN:lle: Trump puhui jo kesällä Kiinan presidentin kanssa demokraattivastustajistaan – puhelu arkistoitiin salaiseen järjestelmään

Lähteet: AFP