Raideliikenne pysäytetty, 14-vuotiasta mielenosoittajaa ammuttu – Hongkongin protestit jatkuivat raivokkaina naamiokiellon jälkeen

Demokratiaa vaativat mielenosoitukset ovat kestäneet jo neljä kuukautta.

Hongkong
Mielenosoittajat polttavat tavaroita kadulla Hongkongissa.
Hongkongin mielenosoittajat ovat ottaneet paikallisen metroyhtiön asemat kohteekseen, sillä yhtiö on sulkenut asemiaan suurten protestien alla.Nicolas Asfouri / AFP

Hongkongissa mielenosoittajat ja poliisi ovat ottaneet jälleen väkivaltaisesti yhteen. Perjantai-illan protesteissa loukkaantui yli 30 henkilöä.

Mediatietojen (siirryt toiseen palveluun)mukaan 14-vuotias mielenosoittaja haavoittui poliisin luodista perjantaina illalla paikallista aikaa. Sairaalaviranomaisten mukaan pojan tilan on vakaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisi on kertonut ison mielenosoittajajoukon hyökänneen yksittäisen poliisin kimppuun, jolloin poliisi on joutunut itsepuolustukseksi ampumaan.

Tiedossa ei ole, haavoittuiko 14-vuotias mielenosoittaja tässä nimenomaisessa tapauksessa, mutta ilmeisesti molemmat tapaukset tapahtuivat Yuen Longin alueella.

Ampumatapaus on jo toinen tällä viikolla. Tiistaina poliisi ampui lähietäisyydeltä 18-vuotiasta mielenosoittajaa rintaan.

Raideliikenne poikki, pankit ja kauppakeskukset kiinni

Kaikki Hongkongin raideliikenne oli suljettuna lauantaiaamuna paikallista aikaa, sillä myös metroasemat ovat kärsineet ilkivallasta. Myös lentokentälle kulkeva päälinja on poissa käytöstä.

Mellakkapoliiseja kadulla Hongkongissa.
Perjantain mielenosoitukset äityivät väkivaltaisiksi sen jälkeen, kun hallinto julisti Hongkongiin naamiokiellon.Nicolas Asfouri / AFP

Raideliikenteen operaattori on kertonut harkitsevansa liikenteen avaamista myöhemmin lauantaina.

Myös useat kauppakeskukset ja mielenosoittajien hyökkäysten kohteena olleet Manner-Kiinan pankit ovat pitäneet ovensa suljettuina.

Joshua Wong: "Lopun alku Hongkongille"

Mielenosoitukset yltyivät perjantana illalla sen jälkeen, kun hallinto kielsi demokratiaa vaativia mielenosoittajia käyttämästä kasvonaamioita. Hallintojohtaja Carrie Lamin mukaan kielto auttaa poliisia valvomaan järjestystä.

Kiellon rikkomisesta voidaan antaa 25 000 Hongkongin dollarin (2 900 euron) sakot tai vuoden vankeusrangaistus.

Kielto pohjautuu siirtomaa-aikaiseen brittilakiin, jota käytettiin viimeksi yli 50 vuotta sitten. Kriitikot ovat kuvailleet kieltoa "vakavaksi askeleeksi kohti autoritarismia". Tunnettu aktivisti Joshua Wong on sanonut lain "merkitsevän lopun alkua Hongkongille", kertoo uutistoimisto AFP.

Hongkongin protestit alkoivat kesäkuussa nyt jo jäädyettyä luovutuslakia vastaan. Laki olisi voimaan tullessaan mahdollistanut rikoksista epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinan puolelle oikeudenkäyntiä varten. Mielenosoitukset laajentuivat nopeasti vaatimuksiin demokratiauudistuksista.

Uusia mielenosoituksia suunnitellaan jälleen maanantaille, jolloin Hongkongissa on kansallinen vapaapäivä.

Lue lisää:

Hongkong kieltää kasvot peittävien naamioiden käytön

Teini-ikäisen ampuminen rintaan suututti hongkongilaiset entisestään – ammutulle luetaan syytteet tänään

Lähteet: Reuters, AFP, STT