1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Petteri Orpo

Petteri Orpo Ykkösaamussa: Hallituksen hoitajalupaus on huijausta, rahaa ei ole lisähoitajiin

Ongelma siirtyy Orpon mielestä seuraavan hallituksen hoidettavaksi.

Petteri Orpo
Petteri Orpo
Petteri Orpo puhuu hoitajamitoituksesta kohdasta 5:40 alkaen.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvosteli hallituksen suunnittelemaa hoitajamitoitusta kovasanaisesti lauantaina TV1:n Ykkösaamussa.

– Tämä on tyhjä kirjaus, minusta tämä on huijaamista. Nyt se kirjataan tulemaan voimaan kaksi viikkoa ennen seuraavia vaaleja eli käytännössä seuraava hallitus joutuu sen hoitamaan. Tämä on vastuutonta, Orpo lateli.

Nykyisin suositellaan, että hoitajia olisi 0,5 hoidettavaa vanhusta kohden. Hallitus aikoo nostaa määrän 0,7:ään ja kirjata luvun lakiin. 0,7:n mitoitus tarkoittaa, että hoitokodissa on vuorokauden aikana seitsemän hoitajaa kymmentä vanhusta kohden.

Aiheesta lisää: Vanhustenhoidon hoitajamitoitus kirjataan lakiin, mutta sille tulee siirtymäaika.

"Hoitajia ei ole"

Hallituksen kaavaileman lain on määrä tulla voimaan ensi vuoden elokuussa. Vasta vuoden 2023 huhtikuun alkuun mennessä ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä tulisi olla vaaditut 0,7 työntekijää yhtä asiakasta kohden.

Henkilöstön vähimmäismitoitus toteutuu siis asteittain, useamman vuoden siirtymäkauden aikana. Sitä ennen työntekijöitä pitää olla nykyisen suosituksen mukaan 0,5 yhtä hoidettavaa kohti.

– Hallitus ei ole varannut tähän rahaa, hoitajia ei ole. Meillä eläköityy 10 000 hoitajaa näiden neljän vuoden aikana, Orpo huomautti Ykkösaamussa.

Petteri Orpo
Petteri Orpo vieraili TV1:n Ykkösaamussa lauantaina.Tiina Jutila / Yle

Orpon mielestä olisi pitänyt odottaa edellisen hallituksen asettaman asiantuntijaryhmän työn tuloksia. Se nimettiin pohtimaan vanhuspalvelujen, kotipalvelujen ja omaishoidon kokonaisuutta.

– Jos tulee mitoitus pelkästään siihen ympärivuorokautiseen laitoshoitoon, niin on erittäin suuri vaara, että hoitajat ovat pois kotipalveluista tai vammaisten palveluista. Siksi olisi tärkeämpää katsoa kokonaisuutta.

Hoitajamitoitusasian on arvioitu jopa vieneen kokoomukselta vaalivoiton ja Petteri Orpolta pääministerin paikan.

Kokoomus kieltäytyi ainoana puolueena sitoutumasta 0,7:n hoitajamitoitukseen vanhustenhoidossa.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

– Tämän päivän keskustelujen valossa ei harmita tai kaduta, että olin rehellinen, Orpo sanoi

– Kyselytunnilla torstaina perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että vanhusten palvelut eivät ratkea yhdellä luvulla. Se oli täsmälleen se mitä minä sanoin.

Orpo: Keskusta kääntänyt täysin takkinsa

Kokoomuksen Rinteen hallitukselle esittämä välikysymys talous- ja työllisyyspolitiikasta kaatui perjantaina eduskunnassa. Ykkösaamussa Orpo arvosteli hallituspuolue keskustaa takinkäännöstä talouspolitiikassa.

– Siltä se näyttää. Hallitus lisää menoja etupainotteisesti 1,1 miljardilla, myy valtion omaisuutta ja käyttää sen pysyvien menojen kattamiseen. Samaan aikaan keskusta puhuu siitä että velkaantuminen pysäytetään. Eivät nämä teot ja puheet kohtaa.

– Todella toivon että keskusta, joka on täydellisesti kääntänyt takkinsa talous- ja työllisyyspolitiikassa, keskusta, joka käytännössä valitsi sen että Suomessa on nyt sosialistijohtoinen hallitus, SDP-johtoinen hallitus, että he pitävät linjan jota (entinen puheenjohtaja) Sipilä vaatii. Hänen talousosaamistaan arvostan, sanoi Orpo.

"Perussuomalaisten kanssa pitää pystyä keskustelemaan yhteistyöstä"

Orpolta kysyttiin myös onko kokoomus valmis tekemään yhteistyötä suurimman oppositiopuolueen perussuomalaisten kanssa, ja menemään samaan hallitukseen jos vaalitulos sen mahdollistaa. Vielä ennen viime kevään vaaleja kokoomus katsoi, ettei se tee yhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Ykkösaamussa Orpo linjasi, että kokoomuksen tulee olla valmis keskustelemaan yhteistyöstä myös perussuomalaisten kanssa.

– Nyt katsotaan eteenpäin, pitää olla valmis keskustelemaan.

– Vaalitulosta pitää kunnioittaa ja sitten katsoa löytyykö yhteisiä tekemisen aiheita. Olemme kaksi täysin erilaista puoluetta, mutta meillä on yhteisiä, saman suuntaisia näkökulmia esimerkiksi talouspolitiikassa sekä suhtautumisessa velkaantumiseen ja yrittäjyyteen.

Mitään yhtenäistä oppositiota kokoomus ja perussuomalaiset eivät kuitenkaan muodosta, muistutti Orpo.

– On erittäin paljon niitäkin asioita, jotka meidät erottaa. Kun seuraa keskustelua ja niitä kannanottoja, joita heidän riveistään tulee, niin välillä kyllä kylmää.

Lue seuraavaksi