1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

USA:n ja Pohjois-Korean neuvottelut Ruotsissa loppuivat lyhyeen

Pohjois-Korea keskeytti neuvottelut.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean delegaatio saapumassa Villa Elfvikiin Lidingossa, Ruotsissa lauantaina.
Pohjois-Korean delegaatio saapumassa Villa Elfvikiin Lidingossa, Ruotsissa lauantaina.Jonathan Nackstrand / AFP

Pohjois-Korea on keskeyttänyt Ruotsissa käydyt ydinaseneuvottelut. Asiasta ilmoitti Pohjois-Korean pääneuvottelija Kim Myeong-gil tiedotustilaisuudessaan.

– Olemme pettyneitä Yhdysvaltoihin, joka ei tuonut mitään neuvottelupöytään, hän sanoi ruotsalaisen Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) -lehden mukaan.

On mahdollista, että neuvottelut aloitetaan vielä uudelleen. Se riippuu Pohjois-Korean mukaan Yhdysvaltain asenteesta.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat saapuivat päivällä Ruotsin Lidingöhön, missä heidän oli määrä neuvotella Pohjois-Korean ydinaseiden rajoittamisesta.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un tapasivat kesäkuussa ja sopivat, että neuvottelut käynnistetään uudelleen. Neuvottelut ovat olleet keskeytyksissä sen jälkeen, kun miesten neuvottelut epäonnistuivat helmikuussa Vietnamissa.

Kokouspaikka oli Tukholman lähellä sijaitseva konferenssikeskus Villa Elfvik Strand Lidingössä. Kokouskeskus oli eristetty vahvoin poliisivoimin.

Neuvottelut oli määrä käydä virkamiestasolla. Yhdysvaltoja edusti Pohjois-Korean erityisedustaja Stephen Biegun ja Pohjois-Koreaa pääneuvottelija Kim Myeong-gil.

– Olen toiveikas, että pääsemme [eteenpäin neuvotteluissa]. Meillä on nippu ideoita. Toivomme, että pohjoiskorealaiset tulevat hyvällä mielellä ja haluavat päästä ettenpäin ja toteuttaa sen, minkä presidentti Trump ja puhemies Kim sopivat Singaporessa, kommentoi neuvotteluja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ennen neuvottelujen alkua.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean edustajat tapasivat myös tämän vuoden tammikuussa Tukholman alueella. Tuolloin tarkoituksena oli valmistella Vietnamin huippukokousta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi