THL: Influenssaa vastaan ehtii saada suojan, vaikka rokotteet saadaan tänä vuonna Suomeen tavallista myöhemmin

Pikkulapsille on tilattu aiempaa enemmän nenäsumuterokotetta, sillä siitä on tullut pistettävää influenssarokotetta suositumpi.

influenssarokotteet
Lapsi saa nenäsumuterokotteen.
Aiempaa useammat perheet haluavat lapsen influenssarokotuksen nenäsumutteena.Petteri Sopanen / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen varastoihin on saatu ensimmäiset erät tämän kauden influenssarokotteita. Niiden jakelu kuntiin on nyt aloitettu.

Tavallisesta aikataulusta ollaan kuitenkin selvästi jäljessä.

– Rokotteet saapuvat nyt hieman tavallista myöhemmin ja ne saapuvat useammassa erässä kuin aiempina kausina, erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta (THL:stä) sanoo.

Viiveen vuoksi moni kunta järjestää tänä vuonna maksuttomat joukkorokotuksensa myöhemmin kuin edellisinä vuosina.

THL:n Niina Ikosen mukaan kausi-influenssaa vastaan ehtii silti saada suojan ennen kuin pahin influenssakausi alkaa.

– Kyllä ehtii. Epidemia alkaa yleensä vasta vuodenvaihteen jälkeen, tammikuun alussa. Yleensä influenssan huippuviikot ajoittuvat helmi-maaliskuulle. Tällä hetkellä meillä ei ole mitään viitettä siitä, että kausi olisi alkamassa aikaisemmin kuin normaalisti, hän sanoo.

THL suosittelee, että kunnat aloittaisivat joukkorokotuksensa vasta marraskuun loppupuolella, jolloin kunnat ovat saaneet riittävästi rokotetta. Kunnat kuitenkin päättävät rokotusaikataulustaan itse.

Vaxigrip Tetra influenssarokote.
Tämän kauden influenssarokotetta tulee Suomeen tavallista myöhemmin ja aiempaa pienemmissä erissä.Mårten Lampén / Yle

WHO tarvitsi kuukauden lisäaikaa rokotteen koostumuksen pohtimiseen

Influenssarokotteen viivästymisen syynä on se, että Maailman terveysjärjestö WHO halusi tänä vuonna kuukauden lisäaikaa arvioidakseen, millaiset influenssavirukset tulevalla kaudella todennäköisesti jylläävät.

Koska WHO:n lopullinen suositus rokotteen koostumuksesta tuli kuukautta tavanomaista myöhemmin, myös tämän kauden rokotteen tuotanto on päästy aloittamaan viiveellä. Se taas viivästyttää rokotteen toimittamista tilaajille.

Proviisori Krista Merras palvelee asiakasta.
Proviisori Krista Merras Helsingin keskustan Yliopiston Apteekista kertoo, että yksittäiset asiakkaat ovat jo kyselleet influenssarokotetta.Mårten Lampén / Yle

Kansallisen rokotusohjelman maksuttomat rokotukset on suunnattu niille, joille influenssan sairastaminen olisi merkittävä riski. Maksuttomasti influenssarokotuksen saa myös esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö.

Osa suomalaisista maksaa rokotteensa itse. Proviisori Krista Merras Yliopiston Apteekin Helsingin keskustan toimipisteestä kertoo, että yksittäiset asiakkaat ovat jo ehtineet kysellä influenssarokotetta.

Rokotteen ostamiseen tarvitaan lääkärin resepti.

– Juuri tällä hetkellä rokotetta ei vielä ole myytävissä, mutta ensi viikolla sitä saapuu meidän kaikkiin toimipisteisiimme. Aikataulu on suurin piirtein pari viikkoa myöhässä, kun verrataan aikaisempiin vuosiin, Krista Merras sanoo.

Entistä useammalle pikkulapselle riittää rokotetta nenäsumutteena

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on tilannut täksi talveksi 1,7 miljoonaa annosta pistettävää rokotetta.

Sen lisäksi pikkulapsille on tilattu 116 000 annosta nenäsumuterokotetta.

Niina Ikonen erityisasiantuntija THL.
Vaikka influenssarokotteet saadaan tänä vuonna Suomeen tavallista myöhemmin, rokotukset ehtivät antaa suojan ennen pahinta influenssakautta. THL:n erityisasiantuntija Niina Ikosen mukaan influenssan huippuviikot ajoittuvat yleensä helmi-maaliskuulle. Mårten Lampén / Yle

Nenäsumuterokotetta voidaan antaa 2–6-vuotiaille lapsille, jos vanhemmat niin haluavat. Pikkulasten nenäsumuterokotetta on hankittu täksi kaudeksi yli 40 000 annosta viime vuotta enemmän.

– On todettu, että nenäsumute on halutumpi rokote pienillä lapsilla kuin pistettävä rokote. Kaksi kolmasosaa niistä vanhemmista, jotka päättävät antaa lapselleen rokotuksen, haluaa antaa nenäsumuterokotteen, Niina Ikonen THL:stä sanoo.

Pistettävää rokotetta saa silti edelleen. Nenäsumutetta riittää noin 40 prosentille 2–6-vuotiaista.

Rokotus ei aina estä influenssaan sairastumista, mutta taudin voi silloin saada lievempänä. Lisätietoa influenssasta ja rokotteista voit lukea THL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).