Portugalilaiset käyvät vaaliuurnilla, pääministerille povataan jatkokautta

Sosialistien voiton ei uskota kuitenkaan riittävän enemmistöön parlamentissa.

Portugali
António Costa vilkuttaa kannattajilleen. Taustalla kyltti julistaa luottamuksen aikaa.
Portugalissa istuvan pääministeri Antonio Costan puolueen uskotaan voittavan parlamenttivaalit.Andre Kosters / EPA

Portugalissa äänestetään tänään parlamenttivaaleissa, joiden odotetaan vievän pääministeri Antonio Costan sosialistit voittoon ja samalla Costan toiselle pääministerikaudelle.

Mielipidemittauksissa sosialistit ovat saaneet 37 prosentin kannatuksen, kun taas lähin kilpailija, keskustaoikeistolaiset sosiaalidemokraatit (PSD) ovat jääneet 30 prosenttiin.

Mikäli lukemat pysyvät samoina vaaliuurnilla, Costa joutuu jälleen kerran etsimään sosialisteille ainakin yhden apupuolueen hallitukseen, koska puolue ei saa yksin enemmistöä parlamenttiin.

Costaa auttavat vaaleissa Portugalin talousluvut. Talous kasvoi toissa vuonna 3,5 prosenttia ja viime vuonna 2,4 prosenttia. Työttömyys oli heinäkuussa 6,4 prosenttia. Samaan aikaan hallituksen tähtäimessä on budjetti, jonka alijäämä on alhaisin sen jälkeen, kun Portugali palasi demokratiaan vuonna 1974.

Vuoden 2015 vaaleissa sosiaalidemokraattien ja pienehkön konservatiivisen CDS-PP-puolueen yhteenliittymä sai eniten paikkoja, mutta ei kuitenkaan enemmistöä parlamenttiin. Costa sen sijaan onnistui saamaan taakseen kaksi laitavasemmiston puoluetta, joiden tuella hän muodosti vähemmistöhallituksen.

Politiikan tutkijan mukaan istuvan pääministerin asema on hyvä, vaikka hän joutuisikin turvautumaan vähemmistöhallitukseen.

– Antonio Costalla on edessään useita avoimia ovia valtaan, uskoi Lissabonin yliopiston politiikan tutkija Antonio Costa Pinto.