Ex-rikollispomo Keijo Vilhunen tuoreessa kirjassa: Olin yksi Pasilan poliisitalon pommi-iskun rahoittajista

Kirjassa kerrotaan uutta tietoa alamaailman kovista otteista viranomaisia vastaan.

Keijo Vilhunen
Keijo Vilhunen Helsingin hovioikeudessa.
Keijo Vilhunen Helsingin hovioikeudessa lokakuussa 2017.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnion rikoskumppanina tuomittu entinen rikollispomo Keijo Vilhunen oli yksi Pasilan poliisitalon pommi-iskun rahoittajista, väittää mies itse tuoreen kirjan mukaan.

Kahden rikostoimittajan, Janne Huuskosen ja Mikko Gustafssonin Kultainen Vasikka – järjestäytynyt rikollisuus Suomessa -kirja valottaa kuvaa Suomen järjestäytyneestä rikollisuudesta ja tuo uutta tietoa keskeisistä rikostapahtumista.

Yksi näistä tapahtumista on mysteeriksi jäänyt Helsingin Pasilan poliisitalon pommi-isku elokuulta 1995. Yöllä poliisitalon edustalla räjähtänyt voimakas autoon sijoitettu pommi oli sen laatuinen isku yhteiskuntaa vastaan, että sisäministeri Jan-Erik Enestam (r.) lupasi kymmenientuhansien markkojen vihjepalkkion syytteeseen johtavasta vinkistä.

Räjähdyksen voimasta poliisitalon seinään syntyi aukko ja ainakin 150 huonetta vaurioitui. Yksi poliisitalossa ollut poliisimies loukkasi lievästi kätensä lasinsirpaleista, ja aineelliset vahingot olivat miljoonaluokkaa.

Kirjan kirjoittajat Huuskonen ja Gustafsson työskentelivät osan kirjan tekoajasta STT:n toimittajina alkuvuoteen 2019 asti. Toinen kirjoittajista on työskennellyt jutun kirjoittajan työparina.

Gustafsson on nykyään Helsingin Sanomien rikostoimittaja. Huuskonen työskentelee tekoälyfirma Utopia Analyticsin markkinointi- ja viestintäjohtajana.

Teosta epäiltiin rikollisvaikuttajaa

Poliisi epäili poliisitalon pommi-iskusta muun muassa poliiseista kostolistan laatinutta tunnettua rikollisvaikuttajaa, jonka epäiltiin osallistuneen myös vuosina 1991 ja 1992 Helsingin veroviraston vastaisiin pommi-iskuihin. Iskut aiheuttivat miljoonien markkojen vahingot, mutta ketään ei saatu vastuuseen poliisia vastaan tehdystä iskusta. STT:n arkiston mukaan vuoden 1992 veroviraston iskusta tuomittiin kolme miestä, joista yksi tuomittiin myös aiemmasta iskusta verovirastoon.

Sen sijaan alamaailmassa 1990-luvulla merkittävää valtaa käyttänyt Vilhunen sanoo kirjassa, että Pasilan pommi-iskulle oli useita rahoittajia, mutta kertoo kirjassa tarkemmin vain omasta roolistaan.

– Siihen yleisesti kerättiin kolehtia. Muistaakseni itsekin taisin laittaa jonkun pienen kolehdin siihen. Se oli varoitus, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Hän myös kertoo kirjan mukaan osallistuneensa itse iskun rahoittamiseen 50 000 markalla. Poliisi lopetti iskun tutkinnan vuonna 2006, ja rikos on jo vanhentunut.

Vilhusen väitetään toppuutelleen syyttäjän ampumista

Kirja antaa ymmärtää, että reilut toistakymmentä vuotta sitten ammattirikollisten tähtäimessä olivat toistensa lisäksi useaan otteeseen myös viranomaiset. Pommi- tai kranaatti-iskuista tai suunnitelmista saatiin STT:n arkistonkin mukaan lukea lehdestä melkein joka vuosi. Kirjan mukaan alamaailman konkarien joukossa esitettiin jopa suunnitelma syyttäjän ampumisesta suorassa lähetyksessä.

United Brotherhoodiin sulautuneen rikollisjärjestön perustaja ja kolmoismurhaaja Lauri Johansson sanoo kirjan mukaan, että hän itse ehdotti Keijo Vilhuselle, että naispuolinen huumesyyttäjä ammuttaisiin rynnäkkökiväärillä aamutelevision suorassa lähetyksessä ikkunalasin läpi.

– Siinä ois saattanu mennä kameramiehet samalla, mutta semmosta se on, Johansson sanoo.

Johanssonin mukaan Vilhunen laittoi hänelle jäitä hattuun. Vilhunen ei kommentoinut asiaa kirjailijoille, mutta sen hän kirjan mukaan tunnustaa, että oli samaisen syyttäjän mökin polttamisen takana 1990-luvulla. Polttamiseen katsottiin syylliseksi kuitenkin toinen henkilö.

– No minä voin myöntää näin yli 20 vuoden jälkeen, että olen tilannut sen polton, Vilhunen sanoo kirjan mukaan.

Juttua oikaistu 14.10. kello 14.54: Lisätty STT:n tieto siitä, että veroviraston iskusta tuomittiin kolme miestä. Jutussa väitettiin alun perin, että iskusta ei saatu vastuuseen ketään.