Ruotsin heikentyvä taloustilanne uhkaa nyt jo Suomen taloutta – Ekonomisti: "Huolissaan kyllä kannattaa olla"

Luottamus Ruotsin talouteen on romahtanut, kruunun kurssi on heikentynyt ja työttömyys pahenee. Se vaikuttaa myös suomalaisiin.

Ruotsin talous
ruotsin lippuja tukholman vanhassa kaupungissa
Toisaalta suomalaiset turistit hyötyvät Ruotsissa reissatessaan.Roman Sigaev / AOP

Ruotsi on Saksan jälkeen Suomen toiseksi suurin viennin kohdemaa. Kun vientimaan talous hiljenee, hiipuu myös suomalaisten sinne myymien teollisuuden laitteiden, öljytuotteiden ja metsäteollisuuden tuotteiden kysyntä.

Nyt kysyntä piiputtaa pahasti länsinaapurissa, mikä heittää kapuloita Suomen talouden rattaisiin.

– Nähdään jo nyt, että Suomessakin teollisuuden vientitilauskannat tulevat alaspäin, Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtava ekonomisti Sami Pakarinen sanoo.

Kun myös Ruotsin yritysten ja kuluttajien luottamus on heikentynyt, vaikutukset tuntuvat aikanaan suomalaisillakin työpaikoilla.

– Meidän teollisuuden tuotanto tulee alaspäin ja vientikin lähtee alaspäin. Huonompia aikoja on selvästi näköpiirissä, Pakarinen summaa.

Ruotsin valtiollinen tutkimuslaitos Konjunkturinstitutet heikensi juuri tänään keskiviikkona talousennustettaan (siirryt toiseen palveluun) ja povaa maalle synkkiä aikoja.

Monien talouden analyytikkojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin talouskasvu voi taantua jopa nollaan loppuvuonna tai ensi vuoden alussa.

Lue myös: Saksan talous hyytyy pelottavan jyrkästi – miksi Euroopan talousmoottori köhii ja miten käy Suomelle?

Suomen turismi saa kolauksen

Samaan aikaan kun talous hyytyy, Ruotsin teollisuus saa kilpailuetua kruunun halpenemisesta.

Alkuviikosta kruunu heikentyi alimmilleen suhteessa euroon sitten finanssikriisin alun yli kymmenen vuotta sitten. Kruunu on euroa selvästi alttiimpi maailman tapahtumien vaikutuksille.

Eurolla saa jo liki 11 kruunua.

Kun euro kallistuu suhteessa kruunuun, Suomessa valmistetuista tuotteista tulee kauppakumppaneille kalliimpia kuin ruotsalaisista. Euroalueelta ostaminen tulee Ruotsille vähemmän kannattavaksi.

Halventunut kruunu haittaa myös esimerkiksi Suomeen suuntautuvaa turismia. Ruotsalaiset ovat kolmanneksi suurin turistiryhmä Suomessa, ja Suomen-matkat kuluttavat heikon kruunun oloissa heidän kukkaroaan enemmän kuin aiemmin.

Toisaalta suomalaiset turistit hyötyvät Ruotsissa reissatessaan. Sikäläisissä ravintoloissa ja kaupoissa on halvempaa kuin esimerkiksi vielä viime syksynä, jolloin kruunu oli kymmenesosan nykyistä kalliimpi.

Suomalaiset rahtaavat Ruotsista myös selvästi aiempaa enemmän käytettyjä autoja, kun eurolla saa enemmän kruunuja. Ruotsalaisista autoista on tullut suhteessa halvempia kuin ennen.

Eurolla saa yhä enemmän kruunuja
Yle Uutisgrafiikka

Kruunun heikkouden hyvä vaikutus on sekin, että suomalaiset yritykset voivat ostaa ruotsalaisia kilpailijoitaan halvemmalla kuin aiemmin. Yrityskauppoja onkin jo nähty esimerkiksi rakennusalalla (siirryt toiseen palveluun).

Pahin kärsijä on metalliala

Eniten Suomi vie Ruotsiin teollisuuden koneita ja laitteita, joten pahiten länsinaapurin hidastuvasta taloudesta kärsii metalliteollisuus.

Metsäteollisuudessa etenkin pienet sahat ovat hätää kärsimässä. Sahatavarasta on jo valmiiksi ylitarjontaa Euroopan metsätuhojen vuoksi.

– Valtavat metsätuhot Itävallassa, Saksassa ja Tsekissä sotkevat koko sahatavaramarkkinaa. Tulee pakotettua tarjontaa, jolloin sahatavarasta on markkinoilla ylitarjontaa, PTT:n metsäekonomisti Emmi Haltia selittää.

Ylitarjonta vaikuttaa sekä Suomen että Ruotsin sahoihin.

– Heikon kruunun ansiosta ruotsalaiset kuitenkin kestävät tätä tilannetta pidempään kuin suomalaiset, Haltia sanoo.

Suomi ja Ruotsi kilpailevat monissa tuotteissa samoilla vientimarkkinoilla.

– Ruotsin talouden heikkeneminen vaikuttaa kilpailuasetelmaan niin, että jos kysyntä kotimarkkinoilla heikkenee, metsäyritykset pyrkivät panostamaan vientiin.

Huono taloustilanne voi parantaa kustannustasoa Ruotsin yritysten kannalta. Esimerkiksi palkat tuskin nousevat kovin paljoa.

– Keskeinen asia Suomen kannalta on se, miten kustannustaso vertautuu Suomen ja Ruotsin välillä, Haltia sanoo.

Ruotsin työttömyys on jo Suomea suurempi
Yle Uutisgrafiikka

– Veikkaan, että tuossa loppuvuoden aikana meillä voi olla Suomessakin hyvin erilainen tunnelma kuin tällä hetkellä on, EK:n Pakarinen sanoo.

– Jos tilanne edelleen heikkenee, niin Suomessakin talouden kasvu on selvästi hitaampaa. Ulkomaisen kysynnän heikkous yhdistettynä tähän kotimaiseen tilanteeseen, niin huolissaan kyllä kannattaa olla.

Pakarisen mukaan riskinä on, että Suomen talous ei kasva ensi vuonna juuri lainkaan. Se lisäisi työttömyyttä.

Etenkin teollisuuden ennusluvut ovat tulleet Ruotsissa "todella nopeasti alaspäin".

– Herää kysymys, että mitä tapahtuu. Kun Saksa on myös Ruotsille äärimmäisen tärkeä kauppakumppani, niin nämä yhteisvaikutukset näyttävät Suomen kannalta todella huonoilta, summaa Pakarinen.

Lisää aiheesta:

Ruotsin talouskasvu hidastuu ja työttömyys nousee, mutta keskuspankin pääjohtaja torjuu puheet maan ajautumisesta laskukauteen.