Veturinkuljettajien lakko peruttu – lähijunat kulkevat aamulla normaalisti

Lakko olisi kestänyt maanantaina aamukolmesta aamuyhdeksään.

työtaistelut
lähijuna
Lakko olisi aiheuttanut runsaasti haittaa lähiliikenteelle.Ismo Pekkarinen / AOP

Veturinkuljettajien lakko maanantaille on peruttu, tiedottavat VR ja Rautatiealan Unioni myöhään sunnuntai-iltana. Lähijunat kulkevat maanantaina normaalisti.

VR ja RAU ilmoittavat löytäneensä keskusteluyhteyden tänään sunnuntaina.

Helsingin ja Riihimäen VR lähiliikenneyksikön veturinkuljettajien aiemman ilmoituksen mukaan kuljettajat eivät olisi tulleet maanantaiaamuna kello kolmen ja yhdeksän välillä alkaviin vuoroihin.

Seisaus olisi koskenut kaikkia pääkaupunkiseudun lähijunia, eli Helsinkiin saapuvia ja sieltä lähteviä lähijunia, myös Riihimäelle ajavia R- ja Z-junia, kertoi RAU:n Helsingin veturinkuljettajien osaston varapuheenjohtaja Topi Lajunen STT:lle aiemmin illalla.

Lajusen mukaan päätös työnseisauksesta tehtiin sunnuntaina kello 17. Työnseisaukseen olisi osallistunut Lajusen mukaan kolmisensataa kuljettajaa.

Työntekijät kertoivat vastustavansa VR:n uutta toimintamallia niin sanottujen heittovuorojen ajankohdan ilmoittamisesta.

Voimassa olevan työehtosopimuksen mukaan "heitossa" olevalle työntekijälle on arkisin ilmoitettava työvuoro viimeistään työvuoroa edeltävänä päivänä klo 17 ja viikonloppuisin viimeistään edeltävänä perjantaina. Työvuoron ajankohtaa ei siis tiedä etukäteen, tai sitä, onko työvuoroa ylipäätään.

VR:n uuden tulkinnan mukaan ilmoittamisvelvollisuus täyttyy sillä, että työnantaja asettaa työvuorot uuteen järjestelmäänsä nähtäville, RAU piti menettelyä työsopimuksen vastaisena.

Työnantajapuoli sanoi lakon olevan laiton

Palvelualojen työnantajat Palta totesi tiedotteessaan maanantain lakkoaikeet laittomiksi. Sen mukaan työehtosopimuksiin liittyvät erimielisyydet pitäisi käsitellä sitä varten sovituissa menettelyissä.

Paltan mukaan heittomiehille on aiemmin ilmoitettu työvuorot tekstiviesteillä tai soittamalla, mutta nyt VR:ssä on päätetty siirtyä käyttämään erillistä sovellusta. Ilmoitus tulee jatkossa myös veturinkuljettajien puhelimeen.

Työtaistelu olisi arvioiden mukaan aiheuttanut runsaasti haittaa lähiliikenteelle koko maanantain ajan. Kaikki HSL:n ja VR:n lähijunat oli tarkoitus perua lakon ajaksi.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 21.35 muun muassa tiedolla siitä, että lakko on peruttu.