SvD: Laiton poikavauvojen ympärileikkausbisnes rehottaa Ruotsissa

Terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat korjailemaan vakavia komplikaatioita.

poikien ympärileikkaus
vauvan varpaat
Leikkaajilla ei yleensä ole terveydenhuollon koulutusta. Kuvituskuva.Martin Bennett / AOP

Ruotsissa tehdään poikavauvoille tuhansittain laittomia ympärileikkauksia, kertoo ruotsalaislehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Leikkaukset tehdään usein yksinkertaisesti keittiönpöydillä muutaman kuukauden ikäisille pojille. Leikkaajat ovat useimmiten keski-ikäisiä miehiä, joilla ei ole terveydenhuollon koulutusta.

Miehet mainostavat palveluksiaan sosiaalisessa mediassa. Leikkausten hinta on lehden mukaan keskimäärin 2 000 kruunua, eli noin 200 euroa. Toiminta on jatkunut vuosia.

Ruotsissa olisi myös tarjolla ammattilaisten tekemiä, ei-lääketieteellisesti perusteltuja ympärileikkauksia, mutta niiden hinta on korkeampi; noin 10 000 kruunua.

Ruotsin lain mukaan ympärileikkauksen tekeminen yli kaksi kuukautta vanhoille pojille edellyttää lääkärintutkintoa. Tätä nuoremmille voi tehdä leikkauksen, jos on saanut terveysviranomaisilta erityisluvan. Erityislupia ei ole lehden tietojen mukaan myönnetty kennellekään vuoden 2015 jälkeen.

Yksi lehden haastattelemista "kyökkikirurgeista" oli anonut erityislupaa, mutta anomus oli hylätty, koska hänen käyttämänsä kivunlievitys ei ollut riittävä.

"Jumala takaa, että leikkaus onnistuu"

Svenska Dagbladetin haastattelemien leikkaajien mukaan kysyntää ympärileikkauksille on paljon.

Yksi syy kasvaneelle kysynnälle on Ruotsiin ja muualle Eurooppaan tulleiden muslimimaahanmuuttajien määrän kasvu. Poikien ympärileikkaus liittyy islamiin ja juutalaisuuteen.

Eräs haastatelluista sanoo aloittaneensa leikkaukset, kun hänet sijoitettiin pakolaiskeskukseen Ruotsiin tulonsa jälkeen.

– Torstaina minulla oli eritrealaisia ja kurdeja Gävlessä ja yksi syyrialainen Sundsvallissa. Minä käyn myös Norjassa, Tanskassa, Saksassa ja Hollannissa, kertoo eräs miehistä lehdelle.

– Minä en takaa mitään. Teen työtä ja luotan Jumalaan. En voi luvata, etteikö jotain tapahtuisi. Jos olet epävarma, kehotan kääntymään sellaisen puoleen, jolla on lupa.

Toinen haastateltu on luottavaisempi.

– Jumala takaa, että [leikkaus] onnistuu.

Terveydenhuollon ammattilaiset joutuvat usein jälkeenpäin korjailemaan väärin tehtyjä ja epäonnistuneita leikkauksia.

– Olemme nähneet pahoja infektioita, joista on seurannut suuria ihovaurioita, joita olemme joutuneet leikkaamaan jälkikäteen, kertoo Astrid Lindgrenin lastensairaalan kirurgi ja urologi Jakob Stenman lehdelle.

Stenmanin mukaan pahimmissa tapauksissa lääkärit ovat joutuneet amputoimaan osan ympärileikatun poikavauvan peniksen vartta.

Poikien ympärileikkauksessa poistetaan esinahka siittimen suulta.

Kysyntä poikien ympärileikkauksille kasvaa – Suomesta lähdetään Ruotsiin leikkausten perään

Lisää aiheesta:

Aftonbladet: ”Köksbordskirurger” utför illegal omskärelse på pojkar (siirryt toiseen palveluun)