Vesilahti harkitsee sote-kimppaa Pirkanmaan toisella puolella sijaitsevan Mänttä-Vilppulan kanssa

Mänttä-Vilppulan ja Juupajoen palvelut tuottaa Mäntänvuoren Terveys, joka on Mänttä-Vilppulan ja yksityisen Pihlajalinnan yhteisyritys.

Mänttä-Vilppula
Vanhus kävelee käytävällä saattajien kera
Ville Välimäki / Yle

Vesilahti harkitsee sosiaali- ja terveysalan yhteistyötä Pirkanmaan toisella puolella sijaitsevan Mänttä-Vilppulan kanssa.

Vesilahti tavoittelee sote-menojen hillintää, vaikka on muutoin tyytyväinen tähän astiseen yhteistyöhön Pirkkalan kanssa.

Mänttä-Vilppula ja Juupajoki ostavat palvelunsa Mäntänvuoren Terveydeltä, josta yksityinen Pihlajalinna omistaa kaksi kolmannesta ja Mänttä-Vilppulan kaupunki loput. Palvelusopimuksessa on tilaa muillekin kunnille, yhteensä noin 60 000 asukkaan väestöpohjalle.

Vesilahti toivoo kulujen hillintää ja aikoo ainakin selvittää näkymät.

Mänttä-Vilppulan viime vuoden talousarviossa sote-ostot Mäntänvuoren Terveydeltä olivat runsaat 41 miljoonaa euroa, eli reilut 4000 euroa per asukas.

Vesilahti puolestaan toteaa, että kunnan sote-palveluiden maksuosuudet ovat nousseet kolmessa vuodessa n. 12 800 000 eurosta tämän vuoden 14 miljoonaan. Asukasta kohti tämä on runsaat 3000 euroa.

Tämän perusteella siis Mänttä-Vilppulan menot ovat nokkaa kohti suuremmat kuin Vesilahden. Asia ei silti ole välttämättä näin yksinkertainen: tilanteeseen vaikuttaa myös ikärakenne, yksittäiset kalliit hoidot ja moni muu tekijä.