Hyppää sisältöön

Kainuu ja Kostamus virittelevät yritystoimintaa – Maakuntajohtaja: ympäristöalan yritykset voisivat olla tervetulleita itärajan taakse

Maakuntajohtajan mukaan ympäristöön liittyvät hankkeet voisivat olla tervetulleita Kostamukseen.

Kostamuksen kanssa tehdystä yhteistyöstä on selvää rahallistakin hyötyä. Kuvituskuva. Kuva: Jens Buettner / EPA

Lokakuun alussa järjestetyssä Kostamus Business Forumissa pohdittiin taas keinoja valtion rajan ylittävään yhteistyöhön ja verkostoitumiseen. Seminaarin järjesti Kostamuksen kaupunki yhteistyössä Kainuun liiton kanssa.

Seminaarin pääteemana oli Kostamuksen uusi aluepoliittinen status, joka mahdollistaa verotuksellisia etuja tietyt kriteerit täyttävälle yritystoiminnalle. Kaupunkiin tavoitellaan lisää pieniä ja keskisuuria yrityksiä eri aloilta. Kainuun maakuntajohtaja Pentti Malisen mukaan näitä yrityksiä voisi löytyä Kainuustakin.

Lokakuun alussa alkoi myös haku Karelia CBC -hankerahoitukselle, jota voi saada rajan yli tehtäviin hankkeisiin.

– Jos sattuu olemaan takataskussa joku hanke, jonka saa hyvälle mallille vielä hakuaikana, niin suosittelen hakemaan. Esimerkiksi jätehuoltoon ja ympäristöasioihin keskittyvillä yrityksillä ja hankkeilla voisi olla paikka Kostamuksessa tulevina vuosina, Malinen vinkkaa.

Seminaarin konkreettisia tuloksia, kuten alkavia hankkeita tai muita yhteistyösopimuksia Malisen tiedossa ei vielä ole, mutta ainakin aiemmin seminaari on poikinut konkreettisia hankkeita. Tällä hetkellä Kajaanin ammattikorkeakoululla on käynnissä kaksi rajan ylittävää hanketta, jotka saivat alkunsa viime vuoden seminaarista.

Malinen korostaa, että Kostamuksen kanssa tehtävä yhteistyö on Kainuun maakunnalle tärkeää ja yhteistyötä halutaan myös jatkaa tulevaisuudessa. Kainuun ja Kostamuksen hyviä välejä pidetään jatkuvasti yllä niin kainuulaisten kuntien kuin maakunnankin tasolla.

– Tietojeni mukaan kahdella kolmasosalla kostamuslaisista on Suomen viisumi, jota he käyttävät suomalaisten palvelujen ostamiseen. Sillä on selvä rahallinenkin merkitys Kainuun alueella. Kostamuksesta Suomen puolelle tuleminen on selvästi tullut pysyväksi ilmiöksi, Malinen sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

.
.