Sote-palvelut syövät Vantaan kassaa – Ensi vuoden budjetissa satsataan palveluihin ja nuoriin

Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljasen talousarvioehdotus julkaistiin maanantaina.

talousarvioehdotukset (ehdotukset)
Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen
Nella Nuora / Yle

Takavuosina velkaantunut Vantaa on saanut talouttaan takaisin tasapainoon, mutta kuluva vuosi on ollut vaikea. Kaupungin kassaa ovat vähentäneet muun muassa sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen kasvu, Vantaan toteuttama varhaiskasvatusoikeuden laajennus ja Apotin käyttöönotto.

Maanantaina julkaistussa kaupunginjohtaja Ritva Viljasen talousarvioehdotuksessa kaupungin lainamäärää varaudutaankin jälleen ensi vuonna kasvattamaan.

Vantaan väestönkasvu on ollut Suomen nopeinta, mikä luo paineita palveluiden järjestämiseen. Ensi vuoden budjetti tasapainoileekin tulevaisuuden investointien ja peruspalveluiden takaamisen välillä.

Kasvavan kaupungin sote-menot paukkuvat

Vantaa on kamppaillut sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kanssa.

Kuluvana vuonna sote-menojen on arvioitu ylittyvän miljoonilla suunnitellusta. Noin puolet ylitysuhasta muodostuu lasten sijaishuollon tarpeesta ja niiden ostopalvelujen kilpailutuksessa kohonneista hinnoista. Myös pula lääkäreistä Vantaan terveyskeskuksissa on pahentunut.

Ensi vuoden talousarvioehdotuksessa sosiaali- ja terveystoimen määrärahakorotus onkin korkeampi kuin muilla toimialoilla. Korotus sisältää muun muassa yli sadan lisävakanssin perustamisen.

Sosiaalityöntekijöiden palkkoja on korotettu ja kaupunki selvittää terveyskeskuksien iltavastaanottojen käynnistämistä.

Vantaan voimakas väestönkasvu ja asukkaiden ikääntyminen paisuttavat niin ikään kaupungin sosiaali- ja terveyskuluja. Erityisesti yli 75- ja 80-vuotiaiden vantaalaisten määrä kasvaa nopeasti lähivuosina ja arviolta 60 vanhusta tarvitsee uuden tehostetun asumisen paikan. Uuden hyvinvointiyksikön on määrä aloittaa toiminta ensi vuoden aikana.

Satsauksia suunnataan nuoriin asukkaisiin

Pääkaupunkiseudulla vellovaan lastentarhanopettajien pulaan ja sen aiheuttamiin ongelmiin päivähoidossa Vantaa hakee nopeaa helpotusta. Viljasen ehdotuksessa kaupunki varaa puoli miljoonaa euroa henkilöstöpalveluyrityksen Seuren kautta saatavien sijaisten määrän lisäämiseen.

Ensi vuonna rakenteilla on yhteensä myös kaksi uuta koulua ja viisi uutta päiväkotia.

Viime kesänä kokeilussa ollutta puistoruokailua on myös tarkoitus laajentaa ensi vuonna. Kouluissa taas jatketaan opetuksen digitalisointia, johon Viljanen on budjetoinut 10,8 miljoonaa.

Vantaa on myös saamassa täysin uuden oppilaitoksen. Aviapolikseen on tulossa uusi lentoalan oppilaitos Aviation Academy, joka toteutettaisiin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston kanssa. Myös uuden kampusalueen perustamista Vantaalle selvitetään

Tulevaisuuteen varaudutaan omalla ratikalla

Vantaan tavoitteena on, että omalla raitiolinjalla (siirryt toiseen palveluun) kulkisi matkustajia aikaisintaan vuonna 2028. Viljasen ensi vuoden budjettiin sisältyykin henkilöstön palkkaaminen ratikan suunnittelua varten.

Investointimenoissa ratikalle on varattu 1,5 miljoonaa euroa. Edellytyksenä tässä kuitenkin on valtion mukaantulo suunnittelun rahoitukseen ja valtuuston päätös jatkosuunnittelun käynnistämisestä.

Koilis-Vantaalle kaivatun uimahallin suunnittelua jatketaan ja kesäkeitaan rakentamisesta Tikkurilan uimahallin läheisyyteen selvitetään ensi vuonna.

Korjausrakentaminen lohkaisee bujetista yli 40 miljoonaa, josta sisäilmakorjauksiin investoidaan tuplasti viime vuoteen nähden eli viisi miljoonaa euroa. Suurimpia peruskorjauskohteita ensi vuonna ovat Västersundom skola, Kilterin koulu ja Leppäkorven koulu.

Ratikkareitti
Viljasen ensi vuoden budjettiin sisältyy henkilöstön palkkaaminen Vantaan ratikan suunnittelua varten. Suunnitelmien mukaan ratikka kulkisi Mellunkylästä lentoasemalle.Yle Uutisgrafiikka

Lisärahaa kulttuuripalveluihin

Viime vuonna aloitettua syrjäytymisen ehkäisyä jatketaan Vantaalla myönteisen erityiskohtelun tuella, jonka vuosibudjetti pysyy kahdessa miljoonassa eurossa. Tämän lisäksi osa kouluista tulee saamaan lisätukea ja Hakunilaan perustetaan uusi yhteisötalo.

Tavoitteena on myös, että jatkossa jokaisella suuralueella olisi oma asukastila. Uudisrakennuksena sellainen on ensi vuonna tulossa Leinelään.

Työllisyyspalveluita keskitetään edelleen Tikkurilaan saman katon alle ja ensi vuonna Lummetielle siirtyy myös TE-toimiston alle 30-vuotiaille suunnatut työllisyyspalvelut.

Kulttuuripalveluihin on puolestaan luvassa ensi vuodelle yli 400 000 euron korotus kuluvan vuoteen nähden. Tällä tavoitellaan kaupunkiin uusia tapahtumia ja harrastusmahdollisuuksia.