Hyppää sisältöön

Nepalin parlamentin puhemiestä epäillään raiskauksesta – ulkomaat huolissaan naisiin kohdistuvasta väkivallasta

Rikoksesta epäilty pitkän linjan poliitikko on aiemmin toiminut sissipäällikkönä ja ministerinä.

Krishna Bahadur Mahara Kuva: Etienne Oliveau / EPA

Nepalin poliisi pidätti sunnuntaina maan parlamentin entisen puhemiehen Krishna Bahadur Maharan. Parlamentissa työskentelevä nainen syyttää Maharaa raiskauksesta.

Mahara kiistää syyllistyneensä rikokseen. Viime viikolla hän kuitenkin erosi puhemiehen tehtävästä sen jälkeen, kun häntä syyttävä nainen oli kertonut yksityiskohtia epäillystä teosta tiedotusvälineille.

Mahara on Nepalia hallitsevan kommunistisen puolueen korkea-arvoinen jäsen ja entinen maolaiskapinallisten johtaja. Hän on aiemmin toiminut Nepalin varapääministerinä ja useissa ministerin tehtävissä.

Nainen kertoi maanantaina nepalilaiselle uutissivustolle, että Maharan oli saapunut päihtyneenä naisen asunnolle 29. syyskuuta. Naisen mukaan Maharan houkutteli hänet juomaan alkoholia ja raiskasi hänet sen jälkeen.

Nainen näytti käsissään ja jaloissaan olevia mustelmia todisteena tapahtuneesta.

– En uskonut, että näin tapahtuisi. Hän kävi kimppuuni. Hän lähti sen jälkeen, kun sanoin soittavani poliisille, nainen kertoi uutissivustolle.

Poliisi vahvistaa käyneensä naisen kotona epäillyn raiskauksen tekoiltana. Nainen ei kuitenkaan tuolloin tehnyt rikosilmoitusta.

Nepalilaisten tiedotusvälineiden mukaan nainen perui aluksi syytöksensä painostuksen ja uhkausten seurauksena. Hän teki asiasta virallisen rikosilmoituksen viime perjantaina.

Samana päivänä YK ja ulkomaiden suurlähetystöt julkaisivat yhteisen tiedotteen, jossa ne vaativat Nepalin hallitusta puuttumaan naisiin kohdistuvaan väkivaltaan. Tiedotteessa ei mainittu Maharaa.

.
.