Hyppää sisältöön

Israelista löytyi 5 000 vuotta vanhan kaupungin rauniot – kohteessa oli aikoinaan katuverkko, viemäröinti ja tuhansia asukkaita

Kaivausten yhteydessä kaupungin rakennusten alta löytyi merkkejä vielä vanhemmasta asutuskeskittymästä.

Arkeologit työskentelevät 5 000 vuotta vanhan kaupungin raunioilla En Esurin arkeologisessa kohteessa. Kuva: Atef Safadi / EPA

Israelilaiset arkeologit kertoivat sunnuntaina, että he ovat löytäneet noin 5 000 vuotta vanhan kaupungin rauniot. Kohdetta kutsutaan nimellä En Esur.

Antiikkiviraston (Israelin valtion virasto, joka valvoo arkeolgisia etsintöjä ja löytöjen suojelua) viranomaiset kutsuivat varhaiselta pronssikaudelta peräisin olevaa löytöä kosmopoliittiseksi ja suunnitelluksi kaupungiksi. He arvioivat, että kaupungissa asui aikoinaan noin 5 000–6 000 ihmistä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on yksi aikakautensa suurimmista asutuskeskuksista alueella.

– Tämä kaupunki oli suunniteltu asutus, johon kuului katujen ja kujien verkko, aukioita, viemäröinti ja varastolaitos, sanoi kaupungin kaivauksia johtava Yitzhak Paz.

Kaupungin jäänteet löytyivät uuden tieliittymän valmistelutöiden aikana. Paikka sijaitsee lähellä Harishin kaupunkia noin 50 kilometriä pohjoiseen Tel Avivista.

Arkeologien mukaan muinaisen kaupungin kaivaukset ovat kestäneet jo kaksi ja puoli vuotta. Kuva: Jack Guez / AFP

Löytö viittaa järjestäytyneeseen yhteiskuntaan

Tutkijoiden mukaan löytö muuttaa dramaattisesti heidän käsitystään aikakaudesta, jolloin maanviljelysyhteiskunta alkoi perustaa kaupunkimaisia asutuskeskuksia.

Tutkijat arvioivat, että muinaisen kaupungin asukkaat tienasivat elantonsa maanviljelyllä ja kävivä kauppaa toisten alueiden ja kuningaskuntien kanssa.

Työntekijä esittelee En Esurin arkeologisesta kohteesta löytynyttä miniatyyripäätä. Kuva: Atef Safadi / EPA

Kaupungin raunioista on löytynyt muun muassa rituaalitemppeli, uhraukseen viittaavia palaneita eläinten luita ja ihmisen ja eläinten päitä kuvaavia veistoksia. Lisäksi alueelta on löytynyt runsaasti keramiikan sirpaleita, piikivestä valmistettuja työkaluja ja kiviastioita.

Tutkijoiden mukaan asuinrakennusten jäänteet sekä julkiset tilat ja rakennukset viittaavat järjestäytyneeseen yhteiskuntaan ja sosiaaliseen hierarkiaan, joka oli olemassa tuohon aikaan.

Kaivausten yhteydessä kaupungin rakennusten alta löytyi merkkejä vielä vanhemmasta, noin 7 000 vuotta vanhasta asutuskeskittymästä.