1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mobiilisovellus

Yubo-sovellus luotiin lapsille ja nuorille kavereiden etsimistä varten – siitä tulikin alaikäisten Tinder

Yubo-mobiilisovelluksen alkuperäinen idea on, että nuoret löytäisivät sen kautta uusia ystäviä.

Julia Mattinen ja Sofia Pylkäs ovat saaneet Yubo-sovelluksen kautta kavereita ympäri maailmaa. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Lasten ja nuorten suosiossa oleva Yubo-sovellus toimii kuvien varassa. Kaveriksi pyrkivien kuvat hyväksytään pyyhkäisemällä oikealle ja hylätään pyyhkäisemällä vasemmalle. Jos molemmat pyyhkäisevät toistensa kuvat oikealle, käyttäjät voivat aloittaa keskustelun.

Kuulostaako tutulta? Sovelluksen toimintalogiikka muistuttaa hyvin paljon aikuisille suunnattua parinhakusovellus Tinderiä.

Alaikäisille suunnattua Yuboa onkin kutsuttu internetissä ja ulkomaalaisissa medioissa "nuorten Tinderiksi".

Molempien sovellusten toiminta perustuu käyttäjän sijaintitietoihin. Käyttäjä saa itse valita, kuinka suurelta alueelta hän saa kaveriehdotuksia. Ehdotuksia voi rajata maittain tai valita alueeksi maailmanlaajuinen-kohdan.

Lisäksi käyttäjä voi valita, kumpaa sukupuolta olevia käyttäjiä hän haluaa nähdä.

Yubo toimii kuten parinhakusovellus Tinder: käyttäjiä pyyhitään oikealle ja vasemmalle oman kiinnostuksen mukaan. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Valita voi myös sen, minkä ikäisiä käyttäjiä hän haluaa nähdä. Ikähaarukan voi Yubossa asettaa 13–17-vuoden välille.

Yhdeksännen luokan oppilaat Julia Mattinen ja Sofia Pylkäs Lappeenrannasta käyttävät molemmat sovellusta aktiivisesti. Pylkäs on käyttänyt Yuboa noin vuoden verran.

– Käytän sovellusta verkostoitumiseen ympäri Suomea. Olen tutustunut siellä myös ulkomaalaisiin ihmisiin, Lappeenrannassa asuva Sofia Pylkäs kertoo.

Julia Mattisen kokemuksen mukaan sovelluksesta löytää oikeasti kavereita.

– Olen itse ainakin tutustunut siellä moneen mukavaan tyyppiin ympäri Suomea.

Lappeenrantalainen Roni Mäkiniemi ei itse käytä sovellusta, mutta on kuullut siitä.

– Minusta Yubo vaikuttaa hyvältä sovellukselta. Voisin oikeastaan itsekin käyttää sitä. Nykyään kavereita saa vain koulusta tai harrastuksista.

Vuonna 2015 julkaistulla Yubolla on sen omien tietojen mukaan yli 20 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa. Ruotsissa ja Norjassa suosittu sovellus on saanut jalansijaa myös Suomessa.

Roni Mäkinen ei itse käytä Yuboa, mutta hänestä kaverisovellukselle on tarvetta. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Sofia Pylkäs kertoo kuulleensa kavereiltaan, että Yuboa käytetään myös deittisovelluksena. Lisäksi kaksi muuta, anonyymeinä pysyttelevää tyttöä kertoo Ylelle, että Yubo on muuttunut treffiseuran hakupaikaksi.

Sovellukseen kirjautuessa omaa ikää tai henkilöllisyyttä ei tarvitse erikseen vahvistaa. Periaatteessa kuka tahansa – aikuinenkin – voi siis luoda sovellukseen valeprofiilin.

Sovelluksessa voi tutustua ihmisiin myös katsomalla heidän tekemiään livevideoita. Livevideoita voivat katsoa kaikki muutkin sovelluksen käyttäjät kuin ne, jotka videon tekijä on hyväksynyt kavereikseen.

Kavereita ympäri maailmaa

Ulkomailla Yubo-sovellus on aiheuttanut huolta, sillä sen pelätään helpottavan pedofiilien uhriksi joutumista. Esimerkiksi Huffington Post (siirryt toiseen palveluun) on kertonut, että Yhdysvalloissa poliisi on varoittanut vanhempia Yubosta. Yle Uutiset kertoi keväällä, että moni nuori ei tunnista vaikuttamispyrkimyksiä somessa. Yle on myös koostanut nuorille vinkkejä sen varalle, että joku epäilyttävä henkilö lähestyy heitä sosiaalisessa mediassa.

Ylen nyt haastattelemat suomalaisnuoret eivät ole huolissaan sovelluksen mahdollisista vaaroista, mutta kertovat kohtaavansa somessa paljon epämääräisiä tyyppejä.

Yubo-mobiilisovelluksessa voi tutustua ihmisiin esimerkiksi katsomalla heidän tekemiään livevideoita. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Sofia Pylkäs kertoo olevansa varovainen ja harkitsee tarkoin, kehen haluaa sosiaalisessa mediassa tutustua.

– Tosi usein tulee vastaan hämäriä ihmisiä ja epämääräisiä pyyntöjä, kuten pyydetään nakukuvia. Poistan tai estän sellaisen henkilön, Pylkäs sanoo.

Myös Julia Mattinen yksinkertaisesti poistaa epäilyttävät henkilöt kavereista.

– Minua ei hirveästi hetkauta, jos sieltä tulee joku outo tyyppi puhumaan.

"Herättää epäilyjä"

Kaverien hankintaan keskittyvät sovellukset ovat viestinnän dosentin Janne Matikaisen mielestä yleisellä tasolla hyvä asia. Seuranhakuun tarkoitettuja sovelluksia käyttäessä kannattaa Matikaisen mielestä olla alaikäisenä kuitenkin varovainen.

– Tällainen sovellus herättää epäilyjä, että löytääkö sieltä oikeasti kavereita. Sovelluksen pariin voivat löytää myös "arveluttavat henkilöt" ja palvelun alkuperäinen käyttötarkoitus voi muuttua, sanoo Helsingin yliopistossa dosenttina työskentelevä Matikainen.

Itse sovelluksen sisältö ei välttämättä edes kiinnosta nuoria. Matikainen uskoo, että sovelluksen suosion taustalla voi olla uteliaisuus ja uutuuden viehätys.

– Nuoret haluavat usein olla etujoukoissa käyttämässä uusia sovelluksia. Osaltaan se voi olla myös huomion ja suosion hakemista. Voi olla ylpeyden aihe sanoa, että käytän tätä sovellusta.

Matikainen lisää, että ihmisille on luontaista olla toisten kanssa tekemisissä. Siksi on luonnollista, että ihmiset haluavat käyttää seuranhakusovelluksia.

Yubo voi myös auttaa yksinäisiä nuoria löytämään ystäviä.

Yubo ei ole tullut nuorisotyössä vastaan Lappeenrannan kaupungin digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Taposelle, mutta hän on kuullut sovelluksesta aiemmin. Kuva: Kare Lehtonen / Yle

Valvonnan lisääminen ei auta

Digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Taponen Lappeenrannan kaupungilta uskoo, että mikään yksittäinen sovellus ei ole itsessään hyvä tai huono. Hänen mielestään kaikki sovellukset, joissa arvotetaan ihmisiä ulkonäön perusteella, herättävät kuitenkin kysymyksiä.

– Kun nuori vielä varttuu ja aivot kehittyvät, hän haluaa hyväksyntää. Siinä saattaa tapahtua virhearviointeja. Siksi vanhempien on hyvä tietää, mitä appeja nuori käyttää ja kenen kanssa.

Aikuiset eivät voi käyttää Yuboa samalla tavalla kuin nuoret, sillä aikuiset eivät saa kaveriehdotuksia alaikäisiltä käyttäjiltä. Nuorten somen käytön valvonta voikin tuntua haastavalta, jos sovelluksia ei itse tunne.

– On hyvä säilyttää keskusteluyhteys. Valvonnan lisääminen ja kieltäminen ei välttämättä ole paras keino, digi- ja osallisuustyöntekijä Sami Taponensanoo.

Helsingin yliopiston viestinnän dosentti Janne Matikainen muistuttaa, että on myös positiivisia esimerkkejä, joissa ihmiset ovat löytäneet ystäviä sosiaalisen median ja internetin kautta.

– Usein ihmiset tutustuvat jonkin yhteisen intressin kautta, esimerkiksi harrastukseen liittyvien sivustojen kautta.