1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joukkoliikenne

Veturinkuljettajien kiistan sovittelu jatkuu ylihuomenna – myös lähiliikenteen lakonuhka siirtyy

Kiistan taustalla on työvuorojen ilmoittamistapa. Työntekijät eivät halua tekstiviestikäytännöstä pois.

joukkoliikenne
Lähijuna Pasilan asemalla.
Lähijuna Pasilan asemalla.Petra Thilman / Yle

Veturinkuljettajien ja VR:n väliseen kiistan sovittelu jatkuu keskiviikkona iltapäivällä, ilmoitti VR:ää edustavan työnantajaliiton Paltan neuvottelujohtaja Janne Laitinen. Myös Rautatiealan unionin puheenjohtaja Lassi Narinen vahvistaa neuvottelujen jatkuvan jälleen vasta keskiviikkona.

Molemmat osapuolet ilmoittavat sovitusta neuvottelurauhasta, jonka aikana ei tehdä mitään keskusteluyhteyttä häiritseviä toimia. Lähijunia koskeva lakon uhka on ainakin hetkellisesti pois.

Veturinkuljettajien ja VR:n väliseen kiistaan haettiin neuvotteluratkaisua maanantaina heti aamusta lähtien. Rautatiealan unionin (RAU) ammattiosastojen ja VR:n johdon väliset neuvottelut alkoivat aamulla ja ne päättyivät vasta myöhään iltapäivällä.

RAU ilmoitti sunnuntaina alkuillasta, että pääkaupunkiseudun lähiliikennettä ajavat veturinkuljettajat eivät saapuisi aamuyöllä ja aamulla alkaviin työvuoroihin. Työnseisauksesta olisi aiheutunut merkittävää haittaa pääkaupunkiseudun työmatkaliikenteelle. Työnseisaukseen olisi osallistunut noin 300 veturinkuljettajaa ja se olisi koskenut kaikkia pääkaupunkiseudun lähijunia Riihimäelle asti.

Myöhään sunnuntaina osapuolet kuitenkin kertoivat, että veturinkuljettajien mielenilmaus on peruttu ja lähijunat kulkevat aikataulujen mukaan. RAU myös ilmoitti, että työnantaja oli luvannut palata neuvottelupöytään.

Pääkaupunkiseudun junaliikenne sujui maanataiaamuna ongelmitta. VR:n mukaan työntekijät olivat saapuneet normaalisti töihin.

Taustalla kiista työvuorojen ilmoittamisesta

Peruuntuneen lakon taustalla on kiista siitä, miten työvuoroista ilmoitetaan niin sanottuja heittovuoroja tekeville kuljettajille.

Nykyisen työehtosopimuksen mukaan "heitossa" olevalle työntekijälle on ilmoitettava työvuorosta arkisin viimeistään edeltävänä päivänä kello 17 mennessä ja viikonloppuisin viimeistään edeltävänä perjantaina. Tähän asti työvuorot on ilmoitettu tekstiviestillä.

RAU:n mukaan VR:n uuden tulkinnan mukaan ilmoittamisvelvollisuus olisi täyttynyt sillä, että työnantaja asettaa työvuorot uuteen järjestelmäänsä nähtäville.

VR:n tarkoitus oli siirtyä uuteen tapaan maanantaina. RAU piti menettelyä työehtosopimuksen vastaisena ja uhkasi lakolla.

Työehtosopimuksen vastapuoli Palvelualojen työnantajat Palta piti veturinkuljettajien suunnittelemaa lakkoa laittomana. Paltan mukaan VR on vain päättänyt siirtyä käyttämään vuoroista ilmoittamiseen erillistä sovellusta tekstiviestin sijaan.

Aiheesta aiemmin:

Veturinkuljettajien lakko peruttu – lähijunat kulkevat aamulla normaalisti

Lue seuraavaksi