Ultraäänilaitteesta kehitettiin taskuun mahtuva – Voi löytää syöpäkasvaimen, katso video

Syövän ensioireet voi olla pian mahdollista havaita kotioloissa omasta kännykästä.

Ultraääniteknologia
Ultraäänilaitteesta kehitetty kannettavaa mallia
Ultraäänilaitteesta kehitetty kannettavaa mallia

Brittiläinen lääkäri John Martin esittelee Butterfly iQ -nimistä ultraäänilaitetta, joka on vain suunnilleen television kaukosäätimen kokoinen. Ideana on, että kojeen tuottamaa materiaalia voidaan tutkia kännykästä.

Kyse on mobiilista ultraäänilaitteesta, tarkemmin sanottuna sen kehitteillä olevasta prototyypistä. Martin löysi vempeleen avulla kielestään syöpäkasvaimen, kun hän testasi sitä viranomaislupia varten.

Ultraäänilaitteen hinta on saatu puristettua 2 000 dollariin eli noin 1 800 euroon, kun sairaalatason laitteiston hinta liikkuu 35 000 – 50 000 euron tietämissä.

HUS:n kehitysjohtaja, lastentautien dosentti Visa Honkanen ei tunne itse kyseistä kojetta, mutta kertoo, että ensimmäisiä vastaavia kokeiluja on tehty jo viisi, kuusi vuotta sitten.

– Hoitoteknologia edistyy todella nopeasti, samoin tietokoneohjelmat, jotka dataa käsittelevät. Esimerkiksi sairaalatason ultraäänilaitteella näkee jo valtavasti enemmän kuin vaikka kymmenen vuotta sitten, Honkanen valistaa.

– Kehittämisessä on pyritty siihen, että dataa pystyy käsittelemään jopa kännykässä, hän jatkaa.

Avuksi itsehoitoon?

Syöpädiagnoosia ei ultraäänellä juuri tehdä, mutta tohtori Martinin esimerkin tavoin sillä voidaan havaita kasvain tai möykky, jonka perusteella voidaan hakeutua lisätutkimuksiin.

Voisiko laitetta siis käyttää sairauksien tunnistamiseen?

Honkasen mielestä ei – ainakaan ihan vielä. Ultraäänikuvien tulkinta vaatii asiantuntemusta, jota ei pikaoppaasta saa.

Tulevaisuudessa tämä voi olla mahdollista tekoälyn avulla. Se on tulevaisuuden megatrendi myös lääketieteessä. Nopeat 5G-verkot edesauttavat kehitystä, kun langattomasti voidaan siirtää nopeasti ja luotettavasti suuriakin tietomääriä.

Teknologia on jo täällä

Anturiteknologia kehittymisestä kertoo esimerkiksi diabeteksen hoito. Jo nyt on käytössä ihoon kiinnitettävä litteä mittari, joka tarkkailee diabeetikon verensokeria.

Honkasen mielestä seuraava luonnollinen kehitysvaihe on ihon alle asetettava insuliinipumppu, joka säätäisi automaattisesti insuliinimäärän.

– Se on jo melkein sama asia kuin oma haima. Tämä teknologia on jo täällä. Kyse vähän samasta kuin silloin, kun siirryttiin hevosesta autoihin. Ensin muutos vaikuttaa hitaalta, mutta sitten yhtäkkiä kaikki tapahtuu tosi nopeasti, hän kuvailee.

Ultraäänilaitteesta on kehityksen myötä tullut sinänsä jo melkoinen yleistyökalu. Ultraäänitutkimuksilla voidaan jo nyt korvata osittain esimerkiksi magneettikuvauksia.

Sen avulla tehdään paljon muun muassa sydäntutkimuksia ja sillä voidaan tutkia myös kaikki sisäelimet.

– Parhaat lääkärit löytävät sillä jopa sepelvaltimoahtaumia. Vatsa, eturauhanen ja jopa haiman tila voidaan tutkia. Pienillä lapsilla voidaan katsoa aivoja. Ultraäänitutkimus on myös urheilulääketieteessä paljon käytetty, sanoo HUS:n kehitysjohtaja Visa Honkanen.

Soveltuu yksinkertaisten havaintojen tekemiseen

Vaikka kannettava ultraäänilaite ei parhaimmille sairaalalaitteistoille pärjäisikään, se voi toimia hyvinkin tietyissä tilanteissa, kuten yksinkertaisia havaintoja etsiessä.

– Se on kuin aikakone, joka säästää aikaa. Tarvitsin vähemmän hoitoa, koska sain varhaisessa vaiheessa diagnoosin, kertoo lääkäri John Martin.

Tämä on hyvä uutinen erityisesti kehittyvien maiden lääkäreille. Esimerkiksi Afrikassa edullinen mobiiliteknologia otetaan herkästi avuksi, koska hoidon lähtötaso on heikko eikä nopeita tietoverkkoja ole.

Honkanen muistuttaa, että asiassa on myös eettinen puoli, kun mietitään mihin kaikkeen ultraäänitutkimusta voidaan käyttää. Sillähän voi tarkistaa myös syntymättömän lapsen sukupuolen.

Jos yhteiskunta esimerkiksi suosii poikalapsia, voi teknologian yleistyminen johtaa siihen, että yhä useamman tyttölapsen syntyminen yritetään estää.

Lähteet: Reuters