Picasson signeeraama koevedos vai mustesuihkutuloste? – Kuopiossa alkaa laaja väärennetyn taiteen oikeudenkäynti

Kuopiolaispariskuntaa epäillään yhteensä lähes kolmestakymmenestä rikoksesta. Taidetta myytiin myös Valamon luostarissa.

Poliisi epäilee esimerkiksi tällaista Picasson vedosta väärennökseksi. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon käräjäoikeudessa alkaa tiistaina laaja taideväärennysoikeudenkäynti. Kuopiolaista pariskuntaa syytetään yhteensä lähes kolmestakymmenestä rikoksesta, joiden joukossa on toistakymmentä väärennystä ja petosta.

Pariskunta kaupitteli Pablo Picasson, Henri Matissen ja Marc Chagallin signeeraamiksi väitettyjä koevedoksia, jotka Kansallisgallerian mukaan olivat todellisuudessa pelkkiä mustesuihkutulosteita.

Taidetta myytiin vuosina 2016–2017 Valamon luostarissa Heinävedellä ja muissa uskonnollisissa ympäristöissä järjestetyissä myyntinäyttelyissä ympäri maata.

Asianomistajien joukossa on 17 yksityishenkilöä ja Visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusyhdistys Kuvasto ry, jotka yhdessä vaativat pariskunnalta noin 75 000 euron korvauksia.

Syyttäjä vaatii pariskunnalle vähintään puolentoista vuoden vankeusrangaistusta. Pariskunta on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Oikeudenkäyntiin on varattu aikaa marraskuun alkuun saakka.

Lue lisää: