Hyppää sisältöön

Ruotsin kuningas järjesteli kuningashuoneen kokoonpanoa uusiksi

Ruotsissa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen yhteensä viisi lasta eivät enää ole kuningashuoneen virallisia jäseniä.

Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa piti puheen 8. huhtikuuta. Kuva: Odd Andersen / AFP

Ruotsissa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Madeleinen yhteensä viisi lasta eivät enää ole kuningashuoneen virallisia jäseniä eikä heitä kutsuta "kuninkaallisiksi korkeuksiksi". Asiasta tiedottaa hovi.

Kuningas Kaarle Kustaan päätöksen tarkoituksena on hovin tiedotteen mukaan selkeyttää, ketkä kuninkaallisen perheen jäsenet edustavat Ruotsia valtionpäälle kuuluvissa tilaisuuksissa tai valtionpään asemaan liittyvissä virallisissa yhteyksissä.

Tulevaisuudessa Ruotsia voivat valtionpään roolissa edustaa kuningas itse ja kuningatar Silvia sekä kruununprinsessa Victoria ja tämän puoliso prinssi Daniel. Kruununprinsessan kaksi lasta, prinsessa Estelle ja prinssi Oscar, ovat edelleen, serkuistaan poiketen, kuningashuoneen jäseniä.

Päätös supistaa Ruotsin kuningashuoneen kokoa. Madeleinen ja Carl Philipin lapset ovat jatkossakin kuninkaallisen perheen jäseniä ja pitävät heille myönnetyt herttuan ja herttuattaren arvonsa.

Carl Philip, tämän puoliso prinsessa Sofia sekä prinsessa Madeleine jatkavat toimintaansa perustamissaan säätiöissä, hovista kerrotaan. Lisäksi kuningas voi päättää antaa heidän hoidettavakseen joitakin virallisia tehtäviä.

Prinsessa Madeleinen puolisolla Christopher O'Neillillä ei ole missään vaiheessa ollut kuninkaallista arvonimeä.

Ruotsin kuningashuoneessa on jatkossa 10 jäsentä: kuninkaan ja kuningattaren sekä heidän kolmen lapsensa lisäksi kruununprinsessa Victorian ja prinssi Carl Philipin puolisot, Victorian kaksi lasta sekä kuninkaan sisar, prinsessa Birgitta.

.
.